ANGELUS 2015: Lucian Dan Teodorovici, laureatul Premiului Cititorilor „Natalia Gorbaniewska”

Angelus 2015_LDTeodorovici_1Sâmbătă  seară, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław a avut loc Gala celei de-a zecea ediții a decernării Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS.  Premiul Cititorilor „Natalia Gorbaniewska” a fost câştigat de scriitorul român Lucian Dan Teodorovici, cu volumul Matei Brunul, apărut în traducerea în limba polonă a Radosławei Janowska-Lascar la editurile Amaltea şi ATUT. Scriitorul a fost prezent la festivitate, primind premiul din partea primarului orașului Wrocław, Rafał Dutkiewicz, și a președintelui Juriului ANGELUS 2015, prof. Mykoła Riabczuk.

Premiul „Natalia Gorbaniewska” a fost creat în 2013, ca omagiu adus poetei şi disidentei ruse Natalia Gorbaniewska, președintă a juriul Premiului ANGELUS încă de la prima ediție până în 2013, anul decesului său. Premiul se acordă în urma voturilor online ale cititorilor, iar în acest an Matei Brunul a întrunit cel mai mare număr de voturi.

Premiul Literar ANGELUS, cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă, a revenit în acest an volumului Mesopotamia al scriitorului ucrainean Serghei Jadan, publicat în 2014, la Editura Czarne.

Cei șapte finaliști ai ediţiei din acest an a Premiului ANGELUS au fost: Jacek Dehnel (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia), Olga Tokarczuk (Polonia), Lucian Dan Teodorovici (România) şi Serhij Żadan (Ucraina).

În luna februarie 2015, Institutul Cultural Român de la Varşovia a organizat, împreună cu editurile Amaltea/ATUT, promovarea în Polonia a volumului lui Lucian Dan Teodorovici, Matei Brunul, printr-un amplu turneu al scriitorului român. Întâlnirile cu publicul pe tema acestei apariții editoriale, cu participarea scriitorului şi a traducătoarei Radosława Janowska-Lascar, au avut loc în cinci dintre cele mai mari oraşe poloneze Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań şi Gdańsk.

Matei Brunul este povestea unui marionetist și a marionetei sale, care devin captivi ai stalinismului românesc, în cea mai dură perioadă a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ură și iertare, despre pendularea între adevărul personal și cel oficial. Desemnat „Cartea anului” în mai multe rânduri, de diverse publicații și instituții culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor români, ci și al celor din străinătate, bucurându-se de o foarte bună primire în spațiile în care a fost deja tradus (Franța, Bulgaria, Ungaria, Macedonia). Matei Brunul a fost distins în anul 2012 cu Premiul literar „Augustin Frățilă”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România.

Lucian Dan Teodorovici (n. 17 iunie 1975, Radăuți) este scriitor, regizor de teatru și scenarist de film și televiziune. Este totodată coordonator al colecției „Ego. Proza” a Editurii Polirom și senior editor al săptămânalului Suplimentul de cultură. Între 2002 și 2006, a fost redactor-șef al Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul Prăpădul (după un text de Attila Bartis), la Teatrul Național din Iași. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătărași din Iași spectacolul Sunt o babă comunistă, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul Antologia DramatIS (Editura Cartea Românească, 2008). Cărți publicate: Cu puțin timp înaintea coborârii extratereștrilor printre noi (1999, 2005), Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei țigări marijuana (2000), Circul nostru vă prezintă: (2002, 2007), Atunci i-am ars două palme (2004), Celelalte povești de dragoste (2009, 2013), Matei Brunul (2011, 2014). Cărțile sale au fost traduse și publicate în SUA, Franța, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia și Turcia.