Retrospectivă Corneliu Porumboiu la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid și Platfoma Noilor Realizatori, asociație profesională spaniolă dedicată promovării artei cinematografice, organizează în perioada 19-23 octombrie o retrospectivă a filmelor regizate de Corneliu Porumboiu. Ciclul de șase filme, de la scurtmetraje din anii studenției la cel mai recent lungmetraj, va fi difuzat în cadrul secțiunii Premio Mirada Internacional a Festivalului Internațional de Film de la Madrid, unde vor fi difuzate alte peste 200 de pelicule în perioada 16-25 octombrie.

Corneliu Porumboiu va asista luni, 19 octombrie, la inaugurarea retrospectivei pentru a prezenta cel mai recent film pe care l-a regizat, Comoara, și pentru a participa la o discuție în prezența publicului cu criticul de film Javier Tolentino, realizatorul emisiunii de film „El séptimo vicio“ la canalul public spaniol Radio 3.

Filmul Comoara, lansat anul acesta, a fost premiat la Festivalul Internațional de la Cannes cu Premiul Un Certain Talent și cu Premiul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Pelicula a fost deja prezentată în Spania în cadrul secțunii „Zabaltegi“ a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.

Marți, 20 octombrie, regizorul va avea o întâlnire cu presă de specialitate la sediul Institutului Cultural Român din Madrid, iar de la ora 20.00 va prezenta la Cineteca madrilenă scurtmetrajul Pe aripile vinului (2002) și documentarul Al doilea joc (2014), recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul de Film Astra din Sibiu și cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Lungmetraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania în 2014.

În zilele următoare vor fi difuzate lungmetrajele A fost sau n-a fost? (2006) și Polițist, adjectiv (2009), distinse cu câte 12 premii fiecare la festivaluri internaționale de prestigiu precum cele de la Cannes, Copenhaga, Buenos Aires ori Cotbus, dar și scurtmetrajele Visul lui Liviu (2004) și Călătorie la oraș (2003).

Retrospectiva este realizată de Festivalul Internațional de Film din Madrid – Platfoma Noilor Realizatori în colaborare cu Institutulul Cultural Român, Academia de Cine și Cineteca din Madrid și cu sprijinul Acción Cultural Española (AC/E), Universitatății Nationale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragialeˮ și al Centrului Național al Cinematografiei din România.

Succesul lui Corneliu Porumboiu în Spania

Regizorul Corneliu Porumboiu este binecunoscut și apreciat de public în Spania, în ultimii ani peliculele sale fiind selecționate de festivaluri din San Sebastian, Barcelona, Valencia ori Lanzarote și incluse în cicluri de film organizate de diverse instituții cu sprijinul ICR Madrid la Zaragoza, Huesca, Léon, Girona, Granada și, bineînțeles, Madrid.

Cinematografia românească promovată de ICR Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid promovează succesele recente ale cinematografiei românești, dar și filmele de arhivă, prin susținerea participării la festivaluri de profil, organizarea de cicluri tematice în colaborare cu festivaluri, filmoteci și autorități culturale spaniole. Din 2010, ICR Madrid organizează anual, în luna decembrie, Zilele Filmului Românesc, cel mai amplu festival dedicat exclusiv creației cinematografice românești și cineaștilor români.

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid

icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566

http://www.icr.ro/madrid/

Facebook dedicat cinematografiei românești: CineRumano;

Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano