Preşedintele Poloniei şi omologul său ucraineanvor efectua o vizită oficială comună în Republica Moldova

Preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski, şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, vor efectua mâine o vizită oficială comună în Republica Moldova, la invitaţia omologului lor, Nicolae Timofti. Vizita la Chişinău a celor doi lideri intevine cu zece zile înainte de alegerile legislative din Republica Moldova, programate pentru 30 noiembrie.

Potrivit analiştilor, vizita la Chişinău a celor doi preşedinţi în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie reprezintă un mesaj de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova. La rândul lor, autorităţile de la Chişinău ar trebui să profite de pe urma acestei vizite, pentru a pune în discuţie necesitatea consolidării securităţii naţionale a Republicii Moldova. Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

Victor Chirilă: Reformele în parcursul nostru european sunt periclitate acum anume din cauză că securitatea noastră naţională este foarte şubredă. Nu suntem parte a Alianţei Nord-Atlantice. UE nu ne poate oferi garanţii de securitate. Dar este nevoie de o asistenţă mutuală şi de solidaritate cu state precum Ucraina, România şi Polonia. Trebuie să ne gândim ce facem împreună pentru a ne proteja de pericolele externe care vin dinspre Est.

În opinia analistului Arcadie Barbăroşie, cei doi oficiali se vor adresa etnicilor polonezi şi ucraineni din Republica Moldova în vederea susţinerii direcţiei europene la alegerile parlamentare. Petro Poroşenko şi Bronisław Komorowski vor avea întâlniri cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolai Timofti, vor semna o declaraţie comună şi vor participa la mai multe evenimente oficiale la Chişinău şi la Bălţi.