Medicină dentară înregistrează cea mai mare concurenţă la concursul de rezidenţiat

Peste 5.600 de candidaţi s-au înscris pentru a ocupa unul dintre cele aproape 4.000 de posturi de medici disponibile la concursul de rezidenţiat. Concursul, aflat în plină desfăşurare în marile centrele universitare ale ţării a fost organizat pentru acoperirea posturilor neocupate la nivel naţional.

Pe fondul unui deficit de personal reclamat în ultimii ani,de conducerea mai multor unităţi medicale din întreaga ţară, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs în 2014 posturi, atât în spitale, cât şi în institute şi centre de specialitate. Între specializările scoase la concurs se numără: anestezia, chirurgia cardiovasculară, hematologia, oncologia şi psihiatria. Datele oficiale arată că, la medicină dentară se înregistrează însă cea mai mare concurenţă, aproape patru candidaţi pe fiecare loc. Deficitul de medici în România a ajuns la 40%, după cum susţine preşedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astărăstoae. El consideră că principala cauză este subfinanţarea sistemului. Potrivit acestuia, spitalele sunt cele mai afectate, în condiţiile în care, în prezent avem 14.600 de medici, comparativ cu 24.000, în urmă cu doar trei ani.

Datele centralizate de Colegiu al Medicilior în septembrie, arată totodată că, din 2008 şi până în prezent, au plecat să lucreze în alte ţări peste 15.000 de medici români, numai în primele luni ale acestui an alegând această soluţie peste 1.200.