Fumatul din narghilea – un adevărat pericol pentru sănătate

fumatul din narghilea

Fumatul din narghilea, tot mai popular azi în Occident, prezintă riscuri mari pentru sănătate. În timpul acestei activităţi sunt produse substanţe chimice cancerigene, asociate cu un risc mărit de leucemie, arată un studiu recent realizat de cercetătorii americani de la San Diego State University. Fumatul narghilelei îi expune pe utilizatori la niveluri mari de benzen, un compus chimic cancerigen, despre care numeroase studii arată că favorizează apariţia multor cancere cu mortalitate mare, inclusiv a leucemiei. Benzenul este un compus toxic întâlnit în tutun şi cărbune; în clasificarea U.S. National Toxicology Program, el este încris drept un cancerigen din grupa 1, ceea ce înseamnă că s-a demonstrat deja că produce cancer la oameni. Conform datelor OMS, nu există un nivel sigur de expunere la acest compus. Studiul cercetătorilor de la San Diego State University, publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a analizat nivelul de acid S fenilmercapturic (SPMA), un produs de metabolism al benzenului, din mostre de urină provenite de la 105 fumători de narghilea şi 103 nefumători.
Mostrele au fost prelevate înainte şi după participarea la o întrunire la care se fumase din narghilea, fie într-un bar ce oferea această activitate, fie într-o locuinţă particulară.
Rezultatele au arătat că nivelul de SPMA la fumătorii de narghilea a crescut de 4,2 ori după ce fumaseră într-un bar şi de 1,9 ori după ce fumaseră într-o casă particulară.
Spre surprinderea cercetătorilor, chiar şi cei care nu fumaseră, dar participaseră la aceste întâlniri, au prezentat o creştere de 2,6 ori a aportului de benzen. Acest fapt arată că şi nefumătorii inhalează cantităţi mari de substanţe toxice şi cancerigene generate prin arderea cărbunelui şi a tutunului.
Mulţi nu constientizează pericolele acestei activităţi, spun oamenii de ştiinţă; publicul are convingerea (greşită) că a fuma narghilea este mai puţin nociv decât a fuma ţigări, din diferite motive:
– fumul este trecut prin apă, ia oamenii au impresia că apa dizolvă şi reţine substanţele nocive din tutun;
– fumul este mai rece, din cauza trecerii prin apă, dând, iarăşi, impresia că nu e foarte dăunător;
– aroma dulceagă a tutunului de narghilea, aromatizat cu vanilie, mentă, măr etc., dă iluzia că e inofensiv;
– ambalajul tutunului de narghilea înfăţişează adesea fructe, creând iluzia că e mai puţin dăunător decât alte produse din tutun; de asemenea, pe etichete scrie că nu conţine gudron şi că are foarte puţină nicotină, toate aceste inscripţii inducând în eroare consumatorii în ceea ce priveşte consecinţele nefaste ale acestui obicei asupra sănătăţii;
– lipsa reglementărilor: barurile de narghilele nu au obligaţia de a afişa nicăieri avertismente privind efectele dăunătoare ale fumatului narghilelei;
– lipsa de educaţie: prea puţine programe de educaţie şcolare şi comunitare prezintă consecinţele negative ale fumatului narghilelei.
De vreme ce nu există un nivel sigur de expunere la benzen – ceea ce înseamnă că orice doză poate fi dăunătoare -, cercetătorii au făcut un apel la impunerea unor măsuri de reglementare, pentru reducerea expunerii la toxinele (inclusiv benzen) din tutun şi cărbune. Autorii studiului au testat şi alte substanţe cancerigene prezente în organism după fumarea narghilelei, iar rezultatele urmează să fie publicate în viitor.

(www.independent.md – 25 noiembrie)