Legea electorală trebuie schimbată, susţine premierul Victor Ponta

Legea electorală trebuie schimbată pentru a ţine cont de realităţile demografice actuale, a spus premierul Victor Ponta în cadrul unei dezbateri din plenul Camerei Deputaţilor care a avut ca temă votul din diaspora la alegerile prezidenţiale. Opoziţia, deputatul PNL Ludovic Orban, i-a cerut însă demisia lui Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat regretul pentru faptul că un număr mare de români din diaspora nu şi-a putut exercita dreptul de vot şi a subliniat că a plătit preţul politic pentru modul în care a fost organizat scrutinul în afara graniţelor ţării prin pierderea alegerilor prezidenţiale. Ca măsuri pentru viitor, primul ministru a propus Parlamentului adoptarea unei legislaţii care să prevadă votul prin corespondenţă sau electronic şi împuternicirea unei instituţii nepolitice cu toate atribuţiile pentru organizarea alegerilor.

Liberalii, organizatori ai dezbaterii, au cerut însă demisia premierului Victor Ponta, pe care îl acuză de împiedicarea cu premeditare a dreptului de vot pentru românii din diaspora. Deputatul PNL, Ludovic Orban, a declarat că guvernul este responsabil pentru modul în care au fost organizate în afara graniţelor ţării cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidenţiale şi a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să trateze cu seriozitate această cauză.

În timpul dezbaterilor, parlamentarii opoziţiei au insistat pentru dezbaterea urgentă a proiectului de lege iniţiat de deputatul neafiliat Eugen Tomac cu privire la votul prin corespondenţă, în timp ce reprezentanţii puterii au făcut apel la calm şi raţionaltate pentru adoptaea unei legislaţii care să asigure securitatea votului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie