Ambasadorul SUA la Belgrad, Michael Kirby: Rusia va avea influenţă în Balcanii de Vest şi după ce regiunea va adera la UE

Ambasadorul SUA la Belgrad, Michael Kirby, a apreciat că influenţa Rusiei în Balcanii de Vest va fi prezentă şi când statele din regiune, inclusiv Serbia, vor deveni membre ale Uniunii Europene, dar a subliniat că aceasta nu presupune oprirea procesului de integrare europeană.
„Nu cred că influenţa Rusiei va dispărea vreodată din această regiune. Mă aştept ca, şi după ce Serbia aderă la UE, influenţa rusească să fie în continuare prezentă. Aderarea la UE nu înseamnă sfârşitul relaţiilor cu Rusia, nu se exclud una pe alta” – a declarat Kirby pentru postul Europa Liberă. Întrebat dacă Serbia va introduce, mai devreme sau mai târziu, sancţiuni împotriva Moscovei, Kirby a răspuns că SUA „nu solicită Serbiei să introducă sancţiuni”, mai ales că autorităţile sârbe au declarat în repetate rânduri că sunt absolut neinteresate de această decizie. „Noi nu am solicitat Serbiei să introducă sancţiuni împotriva Rusiei, ci aceasta a fost o solicitare a UE. Dar, indiferent de neintroducerea sancţiunilor, anul acesta volumul schimburilor comerciale sârbo-ruse a scăzut. Putem vorbi de emoţii, dar cea mai mare parte a schimburilor comerciale ale Serbiei sunt cu UE” – a spus Kirby, adăugând că şi-ar dori ca schimburile comerciale dintre Serbia şi SUA să fie mai mari. În acest sens Kirby a afirmat că între Serbia şi SUA există relaţii economice bune, mult mai bune decât arată statistica. Referindu-se la oprirea proiectului South Stream, Kirby a declarat că nu ştie dacă „este o veste bună sau rea pentru Serbia”, dar a subliniat că Serbia, ca şi alte state, are nevoie de o diversificare a aprovizionării cu gaze naturale. În ce priveşte preşedinţia sârbă a OSCE, diplomatul american a apreciat că „este o ocazie deosebită pentru Serbia şi imaginea ei, că Serbia va avea prilejul să arate cum este cu adevărat, mult diferită de cum a fost altădată”.

(www.tanjug.rs – 5 decembrie)