INS a corectat valoarea PIB pe 2013

Institutul Naţional de Statistică a corectat valoarea Produsului Intern Brut pe 2013, potrivit datelor semidefinitive publicate astăzi. Astfel, în termeni reali, anul trecut, PIB-ul a crescut cu 3,4% comparativ cu 2012, faţă de 3,5 procente cât fusese comunicat la statistica anterioară.

Anul trecut, creşterea economică a fost de 3,4%, nu 3,5 cât se estimate anterior. În ceea ce priveşte contribuţia la această creştere faţă de date provizorii publicate de Statistică în aprilie, se constată o reduce importantă a contribuţiei industriei şi, implicit, a exportului net. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, spune că volumul mai redus decât se anticipa al activităţii industriale în 2013 este surprinzător şi reflectă dependenţa economiei româneşti de evoluţia exporturilor.

Cristian Pârvan: Cifrele, deşi este firesc să fie revizuite, totuşi oferă surprize care în alţi nu au fost. Adică o variaţie atât de mare la industrie nu face decât să confirme îngrijorările AOAR vizavi de structura economică şi industrială, în particular, a ţării, respectiv dependenţa foarte mare a sectorului industrial după comenzile externe.

Cristian Pârvan mai spune că reducerea estimării de creştere economică pentru 2013, ar putea avea totuşi un efect pozitiv asupra celei din acest an, asta dacă nu vor apărea din nou corecţii semnificative privind volumul activităţii  principalelor domenii care contribuie la PIB.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie