RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Paşcu: Reintroducerea controalelor în Spaţiul Schengen ar fi o greşeală strategică uriaşă

Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, critică la RFI propunerea Spaniei de reintroducere a controalelor la graniţe în Spaţiul Schengen, după atacurile de la Paris. El spune că dacă s-ar face acest lucru, „abia atunci am putea să spunem că teroriştii şi-au atins obiectivul”.
Ioan Mircea Paşcu nu e de acord cu propunerea formulată de ministrul spaniol de Interne: „Am văzut şi luări de cuvânt care susţin suspendarea Schengen-ului, reintroducerea controalelor şi aşa mai departe, dar cred că asta ar fi o greşeală strategică uriaşă. Abia atunci am putea să spunem că teroriştii şi-au atins obiectivul, pentru că ne-au forţat să renunţăm la unul din câştigurile democraţiei şi anume libera circulaţie, pe care l-am obţinut cu atâta dificultate, după sute de ani de graniţe şi controale la aceste graniţe”.
În opinia fostului ministru al Apărării, „nu putem să păstrăm libertatea de expresie, dând la schimb libera circulaţie. Cu alte cuvinte, ori păstrăm democraţia, întrucât democraţia este cea care a fost sub asalt şi este sub asalt ori suntem noi înşine cei care practic, până la urmă, restrângem libertăţile cetăţeneşti, democraţia, pentru a păstra ce? Tot democraţia şi alte libertăţi cetăţeneşti? Aici e paradoxul şi aici e, să spunem, greşeala pe care unii din dorinţa de a nu face prea mult şi de a păstra aparenţele, o fac, făcând apeluri de genul acesta la întreruperea liberei circulaţii şi reintroducerea controalelor. Controalele trebuie să existe, dar pentru cei care sunt documentaţi că sunt cu legături cu teroriştii”.
Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, propune o modificare a tratatului Schengen, pentru a permite controale la frontierele acestui spaţiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatanţilor islamişti, care se întorc în Europa, potrivit AFP, care citează cotidianul El Pais.
Ioan Mircea Paşcu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o reintroducere a controalelor în Spaţiul Schengen.

RFI, 12 ianuarie 2015