Banca Centrală Europeană a anunţat, ieri, un plan de achiziţii masive de obligaţiuni de stat

Banca Centrală Europeană a anunţat, ieri, un plan de achiziţii masive de obligaţiuni de stat, în valoare de peste o mie de miliarde de euro, pentru a revigora economiile din spaţiul monedei unice. Măsura a generat controverse printre analiştii financiari, însă a dus la creşteri pe bursele europene şi la New York, iar moneda europeană s-a depreciat faţă de dolar. Ce se va întâmpla şi ce reacţii au avut loc până acum, aflăm de la Laurenţiu Văduva:
Reporter: Preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat, la o conferinţă de presă, că politica de relaxare cantitativă, care implică tipărirea de bani, este necesară pentru a evita intrarea ţărilor euro într-o spirală a deflaţiei, prin încurajarea cheltuielilor oameniilor şi companiilor.
Mario Draghi: În luna martie 2015, Banca Centrală Europeană va începe să cumpere obligaţiuni din datoriile suverane emise de guvernele ţărilor din zona euro şi de instituţiile europene pe piaţa secundară.
Reporter: Ce se urmăreşte prin măsura BCE? Răspunde „Le Monde”: primul efect, este unul psiohologic – Banca Centrală speră ca, prin implicarea sa, să influenţeze prognozele pieţelor în materie de deflaţie şi creştere pe zona euro, apoi, prin răscumpărarea datoriilor suverane, BCE vrea să se asigure că statele vor face economii publice. De asemenea, se apreciază că activele cumpărare de Banca Centrală sunt mai puţin atractive, aşadar investitorii se vor orienta către plasamente sănătoase, precum întreprinderile. Al treilea efect, mărind masa de bani de pe piaţă, BCE va genera deprecierea monedei unice stimulând exporturile. După anunţul Băncii Centrale, moneda euro s-a depreciat la minimumul din septembrie faţă de dolar – 1,14. Indicii bursieri s-au apreciat puternic, record chiar la Frankfurt, reacţii pozitive în Parlamentul European, însă aleşii spun, că nu trebuie să ne aşteptăm la miracole fără continuarea reformelor structurale. Analiştii financiari au opinii diverse: unii spun, că măsurile vor avea efect pozitiv pentru programul de împrumut al României. Analistul economic Constantin Rudniţchi a declarat pentru Radio România Actualităţi, că măsurile luate de Banca Centrală Europeană îi ajută în mare parte pe exportatori, dar îi descurajează, în acelaşi timp, pe investitori.
Constantin Rudniţchi: O astfel de abordare arată o fragilitate a zonei euro şi a Uniunii Europene în general şi, evident, şi a monedei euro. O „invadare” – cu ghilimelele de rigoare – a pieţelor cu monede euro nu face decât să devalorizeze euro în continuare. Iată, vedem un euro mai slab, vedem dobânzi cât mai mici, ba chiar în multe zone cu minus, ori, iată, mesajele de tipul acesta financiare, uneori încurcă sau chiar descurajează investiţiile în economia reală.
Reporter: Măsura BCE aduce pentru moment speranţă în viitorul economiilor europene, într-un moment în care un sondaj al prestigioasei reviste „The Economist” a relevat că Europa continuă să fie cel mai important risc la adresa evoluţiei economiei mondiale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 ianuarie