Prezenţe româneşti la Festivalul Intenaţional de Film de la Rotterdam

Una dintre premierele mondiale prezentate la Festivalul Intenaţional de Film de la Rotterdam este şi filmul de lung metraj semnat de tânăra regizoare Ana Lungu – „Autoportretul  unei fete cuminţi”. O altă prezenţă românească deosebită este la secţiunea scurt-metraj pentru /short special. Organizatorii au ales cinci producţii ale artistei Irina Botea.

Ana Lungu: Filmul se compune din momente şi întâmplări din viaţa Cristianei, interpretată de actriţa de teatru Elena Popa. Este un personaj de 30 de ani, care îşi petrece timpul între studiul pentru teza de doctorat în inginerie seismică, în întâlnirile şi discuţiile cu prietenii apropiaţi, şi întâlnirile mai rare, dar mai aşteptate cu un bărbat cu care are o relaţie amoroasă. Tema filmului: maturizarea întârizată a personajului principal a făcut o combinaţie la nivel de distribuţie între actori profesionişti de teatru şi neprofesionişti. Şi a fost destul de dificil în unele momente cu /…/ neprofesionişti. Adică părinţii mei joacă rolul părinţilor din film şi vă daţi seama că nu e simplu să fii în rolul în care să le dai indicaţii propriilor părinţi.

În secţiunea „Scurt-metraje” un moment special a fost dedicat, sâmbătă seară, Irinei Botea, o artistă care foloseşte intens multimedia pentru a reda dinamica socio-politică a momentului.

Irina Botea: Festivalul de Film de la Rotterdam face această legătură între lumea filmului, aşa cum o ştim, cu filmele care apar în cinematografe, şi secţiunea de scurt-metraj vizibile mai mult în locuri în care ruelază filme experimentale sau chiar şi în galerii şi în muzee. Lucrările mele, în general, apar foarte mult în muzee şi în galerii, dar am fost invitată aici pentru un program special, ca un fel de retrospecticvă a filemlor  mele, e vorba de cinci filme. M-a bucurat că oamenii au râs în sală. Dar mi-a plăcut foarte mult că au fost 40 de minute de întrebări şi răspunsuri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 ianuarie