Ministrul de finanţe se aşteaptă la o mai mare implicare a BNR şi a băncilor comerciale, în privinţa creditelor în franci elveţieni

Mii de români cu împrumuturi în franci elveţieni au ieşit, astăzi, din nou, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, la două săptămâni de la primul protest. Manifestaţii similare au avut loc la Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Craiova. Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea cotaţiei la francul elveţian şi solicită un act normativ prin care să fie posibilă conversia creditelor la cursul istoric plus 20%. Ministrul de finanţe, Darius Vâlcov, nu consideră, însă, că problema ar trebui rezolvată printr-o lege adoptată de Parlament sau printr-o hotărâre de guvern. Invitat la Realitatea TV, el a spus că se aşteaptă de la o mai mare implicare a Băncii Naţionale şi a băncilor comerciale în această privinţă. Ministrul a precizat, că, în opinia sa, rescadenţarea rămâne soluţia optimă.

Darius Vâlcov: Mi-aş dori să văd Banca Naţională a României implicându-se mult mai mult în această problemă; mai ales că, din punctul meu de vedere, au şi mijloacele. Nu cred într-o soluţie de stabilire a cursului la un nivel istoric, printr-o hotărâre de guvern sau printr-o lege în Parlamentul României, pentru că orice om care ştie cât de cât economie înţelege riscul la care ar fi supus România, dacă acest lucru s-ar întâmpla. Din păcate, soluţia a fost imediat ridiculizată şi aruncată la gunoi: aşa-zisele „electorate”. Ea nu este, de fapt, o rescadenţare simplă. În primii doi ani, scade rata cu până la 35 %, iar următorii ani primeşti o deducere din plata impozitului pe venit, de până la 240 de lei lunar, bani pe care îi suportă bugetul de stat.

Ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, a mai anunţat că mâine vor fi făcute publice rezultatele întâlnirilor dintre delegaţia română şi experţii instituţiilor financiare internaţionale, după ce reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene vor discuta cu preşedintele României, premierul şi specialiştii Băncii Naţionale. El a dat de înţeles, că există şi probleme asupra cărora cele două părţi nu au ajuns la un acord, printre care şi programul „Prima maşină”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 februarie