2015. február 26

Klaus Iohannis a legnépszerűbb közéleti szereplő

Megerősítette vezető helyét a romániai közéleti szereplők bizalmi rangsorának élén a novemberben megválasztott államfő: Klaus Iohannisban a választópolgárok csaknem 65 százaléka bízik – derült ki egy csütörtökön közzétett felmérésből. A Iohannisba vetett bizalom a választás nyomán ugrott a tavaly októberi 35 százalékról 60 százalékra, azóta pedig tovább növekedett azok tábora, akik bíznak, illetve „nagyon bíznak” az új államfőben. Iohannis már decemberben megelőzte az évtizedek óta legnagyobb bizalomnak örvendő román közéleti személyiséget, Mugur Isărescut, a jegybank kormányzóját. A nemzeti bank vezetőjének bizalmi indexe több mint három százalékponttal 42 százalékra esett vissza, ami a svájci frank váratlan megerősödése miatti tüntetésekkel, a bajba jutott hitelesekkel szemben tanúsított álláspontjával állhat összefüggésben. További két százalékponttal romlott Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök megítélése, akiben most a megkérdezettek 24 százaléka bízik. A legismertebb romániai magyar közéleti személyiségekbe vetett közbizalom a hibahatár körül mozog: Tőkés László EP-képviselőben a romániai felnőtt lakosság 4,1 százaléka bízik (decemberben 5,3 százalékon állt), míg Kelemen Hunorról, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökéről a megkérdezettek 3,7 százaléka mondta azt (decemberben 4,8 százalék), hogy bízik benne. A közvélemény-kutatás február 5-10. között készült több mint ezerfős, Románia felnőtt lakosságának nézeteit 3 százalékos hibahatárral tükröző reprezentatív mintán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Megkezdte németországi látogatását Klaus Iohannis

Megkezdte hivatalos németországi látogatását Klaus Iohannis. A román államfőt elsőként Joachim Gauck német elnök fogadta, akivel a két ország együttműködéséről és a kommunista örökség feldolgozásáról folytatott megbeszélést. Mint ismeretes, Joachim Gauck evangélikus lelkészként dolgozott és a polgárjogi mozgalom egyik vezető alakja volt a Német Demokratikus Köztársaságban (NDK). Az újraegyesítés után, 2000-ig az állambiztonsági szolgálat (STASI) iratait feltáró hivatal elnöke volt. A nap folyamán Angela Merkel kancellár is fogadja Iohannist. Elutazása előtt a román államfő jelezte, hogy berlini tárgyalásain a német fél támogatását kéri majd ahhoz, hogy Románia mihamarabb csatlakozhasson a Schengen-övezethez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A kormány már jövő hónapban elfogadja az új adótörvénykönyvet

A kormány már jövő hónapban elfogadja az új adótörvénykönyvet, jelentette be a miniszterelnök a kabinet szokás heti ülésén. Victor Ponta elismerte, a tervezet egyes előírásai ellen az ellenzéki pártokon kívül Románia külföldi partnerei is kifogásokat emeltek, azonban a kormány kitart az adócsökkentés programja mellett. Darius Vâlcov pénzügyminiszter utalt arra, a kormány bízik abban, hogy az adók csökkenésével nő a befizetési hajlandóság. A kabinet számításai szerint a költségvetés bevételei olyan ütemben nőnek, hogy befolyó pénzből ellentételezni lehet majd az áfa csökkenése nyomán kieső összegeket. Jövő év januárjától négy százalékponttal, 20 százalékra csökkent az általános forgalmi adó. A kormány emellett januártól az osztalékadót is eltörölné, és bevezetné a hús, a hal, illetve a zöldségek és a gyümölcsök esetében a 9 százalékos kedvezményes áfát, amit a kormány már tavaly alkalmazott a kenyérre. A magas áfa aránytalanul magas terhet ró a kisjövedelműekre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A miniszterelnök testvérét kihallgatta a korrupcióellenes ügyészség

A miniszterelnök testvérét is kihallgatta csütörtök reggel a korrupcióellenes ügyészség férje, a sikkasztással és adócsalással gyanúsított Iulian Herţanu ügyében. Ugyancsak reggelre idézték be a ploiesti-i ügyészségre a megye volt prefektusát, Radu Opreat, aki azt nyilatkozta, tanúként hallgatták meg, de nem tudja, milyen ügyben. Iulian Herţanut egy hete előzetes letartóztatásba helyezték, miután a cégei székhelyén és a lakásán is házkutatást tartottak egy uniós források elsikkasztását érintő ügyben. Az egyik érintett cég az Exfin Kft., amelyet Victor Ponta miniszterelnök édesanyja, Cornelia Naum hozott létre, és amelyet jelenleg a kormányfő lánytestvére és sógora, Alexandra és Iulian Herţanu ellenőriz. Az ügyészek szerint a szóban forgó programban az uniós finanszírozás több mint felét magáncélra használták fel, és ezzel közel 8 millió lejes kárt okoztak az államkasszának. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Az Európai Bizottság megfigyelés alá helyezte Romániát

Az Európai Bizottság megfigyelés alá helyezte Romániát az országot fenyegető makrogazdasági egyensúlyhiány miatt. A brüsszeli testület közleménye szerint Románia a 16-ik a hasonló helyzetben lévő tagországok sorában, és a hatfokozatú eljárás 2. szintjére sorolták be. A lépés egyértelműen a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Bizottság közös felügyeletével zajló nemzetközi hitelprogram felfüggesztésével függ össze. A bizottság szerint az elmúlt években sikerült jelentősen javítani az egyensúlyhiányt, és folyamatos odafigyeléssel és apró korrekciókkal a továbbiakban is elkerülhetők a nagyobb problémák. A román gazdasági egyensúly főleg az export középtávú csökkenése és a külföldi tőkeberuházások negatív mérlege miatt sérülékeny – véli az Európai Bizottság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Andrei Demeny – RADOR