2014. december 8

December 15-én a parlament elé terjesztik az új kormánystrukúrát

December 15-én a parlament elé terjesztik az új kormánystrukúrát, közölte hétfőn Victor Ponta miniszterelnök, megjegyezve, hogy ez irányban addig is folytatják a tárgyalásokat a koaliciós partnerekkel, nevezetesen a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR), a Konzervativ Párttal (PC) és a Liberális Reform Párttal (PLR). Az új kormány összetételét december 14-én a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának ülésén ismertetik, fűzte hozzá a miniszterelnök, a PSD elnöke, megjegyezve: „A végrehajtó Bizottságban és a PSD parlamenti frakcióival folytatandó tárgyalások után december 15-én, hétfőn, a partlament elé terjesztem végső javaslatunkat az új kormány összetételéről”. Victor Ponta egyben azt is közölte, hogy legkésőbb kedden befejezik a tárgyalásokat a jövő évi költségvetés-tervezetről a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Bizottság képviselőivel, és valószinüleg december 12-én, pénteken, elemzés végett, a parlament elé terjesztik e tervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

December 8 – az Alkotmány napja

Az 1989 decemberi forradalom után Románia első Alkotmányát az Alkotmányozó Gyűlés 1991. november 21-én fogadta el, amelyet jóváhagyott a december 8-án szervezett népszavazás is, amelyen az urnákhoz járuló állampolgárok 77,3%-a szavazott IGEN-nel az új alaptörvényre. Románia új Alkotmányának kidolgozása, megvitatása és elfogadása másfél évet vett igénybe. Ez alkalommal Victor Ponta miniszterelnök sajtóközleményében megjegyezte: „El kell ismernünk, hogy a jelenlegi Alkotmány letette a jogállam, a piacgazdaság és a pluralizmus elveire, illetve az alapvető emberi jogokra épülő demokratikus rendszer alapkövét”. A miniszterelnök szerint a jelenlegi Alkotmány módositása a politikai élet átszervezéséhez és az intézményrendszer átalakitásához vezethet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Klaus Iohannis megválasztott államfő szerint az alkotmány felülvizsgálására mielőbb sor kell kerülnie

Az Alkotmány napja alkalmából intézett üzenetében Klaus Iohannis megválasztott államfő leszögezte, hogy az alaptörvény „átment az idő vizsgáján” és felülvizsgálását, modernizálását mielőbb el kell végezni. „Románia első Alkotmányának 23 évvel ezelőtti elfogadása fontos mozzanatot jelentett országunk demokratikus konszolidálásának folyamatában. Románia Alkotmánya véglegesen szentesitette a demokrácia és a szabadság, az értékek és az alapvető elvek iránti törekvést. Ma elmondhatjuk, hogy olyan Alkotmányunk van, amely már átment az idő vizsgáján és amelyet felül kell vizsgálni”, fogalmazott Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

A NATO irodát nyít Kisinyóvban

Az Észak Atlanti Szövetség kapcsolatfenntartó irodát nyít Kisinyóvban, amely lényegében a moldáv hatóságok és a NATO közötti kommunkiációs csatornát jelenti majd. A kisinyóvi rádió szerint erről Mihai Gribincea, Moldova Köztársaság NATO nagykövete tájékoztatott. A hivatal révén a NATO-nak lehetősége lesz tájákozódni és azonositani azon területeket, amelyeken Molodva Köztársaságnak szüksége van segitségre a védelmi és biztonsági ágazatok megreformálása érdekében, fűzte hozzá a moldáv diplomata. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Októberben nagyobb volt a nettó átlagkereset

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint októberben a havi nettó átlagkereset hét lejjel volt nagyobb szeptemberhez képest, túllépve az 1.700 lejt. A legnagyobb fizetések a kőolaj- és földgázkitermelésben voltak. Ezen a területen dolgozók fizetése októberben elérte a 4.500 lejt is. Októberben a nettó átlagbér több tevékenységi területen nagyobb volt, mint 3.000 lej, igy például a légi szállitásban, ahol az alkalmazottak 3.800 lejnél magasabb fizetést is kaptak. Az átlagnál jóval alacsonyabb nettó bért, mintegy 1.100 lejt az élelmiszeriparban, a bőrgyárban és a fafeldolgozásban dolgozóknak osztottak. A statisztikai adatok szerint az egészségügyi alkalmazottak októberi fizetése 1.490 lej, mig a tanügyi alkalmazottak esetében 1.550 lej volt, miközben a a közigazgatásban és a védelem terén dolgozók havi nettó átlagkeresete 2.400 lejnek felelt meg. RADOR HIRÜGYNÖKSÉG

Andrei Demeny