2023. november 13.

Klaus Iohannis elnök ma 10 napos afrikai körútra indul

Az államfő állami látogatást tesz Kenyában, Tanzániában, a Zöld-foki szigeteken és Szenegálban. Az elnöki hivatal által kiadott sajtóközlemény szerint ezek az utazások az elmúlt 30 év első ilyen szintű politikai-diplomáciai kezdeményezései, és Románia afrikai kontinenssel való kapcsolatainak újraindítását célozzák. Az afrikai országbeli kollégáival folytatott megbeszélések során Klaus Iohannis arra törekszik majd, hogy fellendítsék a kereskedelmi kapcsolatokat, valamint a közös érdeklődésre számottartó területeken az ágazati együttműködést. A megbeszélések további témája lesz a szóban forgó országok oktatásának fejlesztése, figyelembe véve Románia és a térség államai közötti ilyen jellegű együttműködés hagyományait – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Oana Bâlă, kiküldött tudósító. (Radio România Actualităţi)

A Román Rádió november 16-án és 17-én az ABU-val (Asia-Pacific Broadcasting Union) partnerségben szervezi meg a Média és Kultúra Napjai konferenciát

A rendezvénynek a bukaresti I. Károly. Központi Egyetemi Könyvtár ad otthont. Az idei konferencia a Román Rádió első adásának 95. évfordulója, 1928. november 1-je alkalmából szervezett rendezvénysorozat része.

Az idei rendezvényen részt vesznek a főbb médiaintézményi szövetségek vezetői, amelyekhez a Román Rádió is csatlakozott: Ahmed Nadeem, az ABU főtitkára, a konferencia társszervezője, Jean Philip de Tender, az EBU főigazgató-helyettese, Claudio Cappon, a COPEAM főtitkára és David Jordan, a PBI főtitkára, valamint a legnagyobb európai és ázsiai médiaszervezetek képviselői, köztük a BBC, a Cseh Rádió, az MDR Németország, a RAI – Radiotelevisione Italiana, az RTVE Spanyolország, a Lengyel Televízió, az AU: PBC, Ukrainian Broadcasting, RTV Georgia, RRI Indonesia, Media Prima Audio Malaysia, TRT Turkey, Radio Mewat, India, Uzbekistan National Broadcasting, stb. (Radio România Actualităţi)

A jövő évi költségvetésről tárgyalnak a koalíciós pártok

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a büdzsé elfogadása törvényhozási prioritás.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti megbeszélésekre olyan pillanatban kerül sor, amikor a két kormányerő között nézeteltérések voltak hátterében zajlanak az új nyugdíjtörvény miatt, amely jelentősen növeli a költségvetési kiadásokat. A törvénytervezet 2024-ben két nyugdíj-emelést ír elő: egyet januárban, egyet pedig szeptemberben.

Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Petruța Obrejan beszámolt Marcel Ciolacu elmondta, hogy Romániában a legalacsonyabb a szegénységi küszöb Európában, ezért kiszámítható és igazságos adóreformra, valamint közigazgatási reformra van szükség. Emellett felhívta a figyelmet az ukrajnai és a közel-keleti két katonai konfliktus gazdasági hatásaira, és azt mondta, hogy a kihívásokra, amelyek legalább ilyen szinten folytatódnak, csak reformokkal lehet válaszolni. (Radio România Actualităţi)

A havi nettó átlagkereset szeptemberben 4593 lej volt, 62 lejjel több, mint az előző hónapban

Ezt ma közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS). A legmagasabb béreket – 11.450 lejt – a kokszolókemencében előállított termékek és a nyersolaj feldolgozásából nyert termékek gyártásában dolgozók kapták. A legalacsonyabb nettó nyereséget a szállodák és éttermeknél regisztrálták, mintegy 2500 lej értékben.

A költségvetési szektorban az oktatás, az egészségügy és szociális ellátás, valamint a közigazgatás voltak azok a területek, ahol szeptemberben az előző hónaphoz képest nőtt a nettó átlagkereset. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely, RADOR RADIO ROMÂNIA