2018.április 20

Versenytanács: Csökkenhet a lakóssági villamos energia ára

Igazi premiernek számitó bejelentést tett Bogdan Chiriţoiu, a Versenyhivatal elnöke. Mint elmondta, a tervek szerint csökkeni fognak a villamos energia fogyasztói árai, mivel az utóbbi években az áramszolgáltató kartellek túlzottan megdrágitották az áramot, amivel nagy kárt okoztak a fogyasztóknak, akik nagyobb villanyszámlákat fizettek. Mint hozzáfűzte, először fordult elő, hogy megbűntették az Electrica S.A.-át, a közbeszerzéseket szervező vállalatot. Chiriţoiu azt is elmondta, hogy a Versenyhivatal az Országos Energiaszabályozó Hatósággal (ANRE) együttműködve fogja behajtani a kárt, azzal a megoldással, hogy ha a múltban a kartellek drágábban szolgáltatták az áramot, akkor a jövőben arra kötelezik, hogy olcsóbban adják és igy a múltban okozott kár a jövőben megtérül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Május 2-án újitják fel a Bűntető Törvénykönyv módositásával kapcsolatos vitákat

Az igazságügyi törvények módositására hivatott parlamenti szakbizottság csütörtöki ülésén nem jutott közösnevezőre a Bűntető Törvénykönyv módositására beterjesztett javaslatok kapcsán és emiatt a vitákat május 2-án folytatja. A nézeteltéréseket főleg a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek enyhitése és a szolgálati hanyagságnak a bűncslekemények listájáról való törlése váltotta ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

A bukaresti kilencek értekezlete “egységes üzenet” a NATO keleti szárnyának megerősitésére, hangsúlyozta Tăriceanu

A NATO keleti szárnyának államait – Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Románia – tömörítő úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9) első parlamenti értekezlete egy “egységes üzenet” az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának konszolidálására, vélekedett Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök. A konferencia célja: megerősiteni a nemzeti parlamentek szerepét a biztonsági és védelmi kérdésekben. Klaus Iohannis állemelnök a B9-ek csütörtöki értekezletén rámutatott, hogy a nemzeti parlamenteknek döntő szerepük van a felelősségek méltányos elosztásában a NATO-n belül. A keleti szárny országainak egységesen, összehangoltan és hatékonyan kell fellépniük a NATO védelmi és elrettentő szerepének megerősitéséért, fűzte hozzá a román államelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Több mint ezer vasutas tűntetett Bukarestben

Több mint ezer vasutas tűntetett pénteken, Bukarestben. A tűntetők először a Szállitásügyi Minisztérium elé vonultak, majd a Viktoria téren is kifejezésre jutatták elégedetlenségüket és egy peticiót is benyújtottak a krományhoz. A Román Vasúti Társaság szakszervezeti tagjai a vasutasok státuszának elfogadását követelték, amely bizonyos bérjogokat szavatol majd számukra. A tűntetők az árufuvarozó vasuttársaság (CFR Marfă) helyzetének megoldását, illetve beruházásokat követeltek a vasúti hálózat fejlesztésére és karbantartására, nyilatkozta a tiltakozók egyike, aki megerősitette, hogy nem fieztésekért tűntetnek, hanem beruházásokért. “1990 óta semmilyen befektetés nem történt a román vasút felújitására. Odajutottunk, hogy alig van mozdony és vagon, amivel szállitsuk az utasokat”, fűzte hozzá a tiltakozó vasutas. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Biológusok, vegyészek és biokémikusok tűntettek Bukarestben

Az egész országból mintegy 100 vegyész, biológus és biokémikus tűntetett pénteken, Bukarestben, a Munkaügyi Minisztérium épülete előtt. Az érintettek az új bértörvény miatt elégedetlenk, amely véleményük szerint aránytalanságot okoz az egészségügyi rendszerben dolgozók fizetése között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Ez év második felében Románia átveszi az Európai Unió úgynevezett árnyék elnökségét

Ez év második felében, Ausztria mandátuma alatt, Románia átveszi az Európai Unió Tanácsának úgynevezett “árnyék elnökségét”, 2019 első féléves periódusának előkészitése érdekében, amikor Románia látja el az EU soros elnökségét. Viorica Dăncilă miniszterelnök leszögezte, hogy a kormány prioritása az EU Tanácsa soros elnökségének szakszerű betöltése. “Az EU Tanácsa elnökségének átvétele prioritást jelent Románia számára, annál inkább, hogy több európai szintű kihivásra kell válaszolnia. Választ kell találnia a brexittel, a brexit utáni Európai Unióval és a többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos kihívásokra, és ugyanakkor tovább kell vinnie majd azokat az ügyeket, amelyeket az osztrák elnökségtől vesz át”, nyiltakozta pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki Jeppe Tranholm-Mikkelsennel, az Európai Unió Tanácsának főtitkárával tartott megbeszélést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)