2022. június 8.

A nyugdíjak emelése mellett foglalt állást Klaus Iohannis államfő

Az elnök szerint erkölcstelen és tisztességtelen dolog lenne, ha a válság árát csak a nyugdíjasoknak kellene megfizetniük.

Klaus Iohannis: „A nyugdíjasoknak nincsenek olyan lehetőségeik, mint az erejük teljében lévő alkalmazottaknak, akiknek, ha nem elég a pénzük, akkor jobban fizető helyre mennek dolgozni, túlóráznak, vagy másodállást vállalnak. A nyugdíjasok abból gazdálkodnak, amit kapnak és úgy tartom természetesnek, hogy a nyugdíjak szintjét a helyzethez kell igazítani. És akkor természetes, hogy a kormánynak kell jönnie és jön is egy olyan tervvel, ami frontálisan közelíti meg ezt a problémát”.

Amint azt a közszolgálati rádió műsorkészítője hozzáfűzte, az elnök úgy véli, hogy a kormány tekintettel van valamennyi problémára, amit ez a nehéz helyzet, amin keresztül kell mennünk, generál. A kormány minden héten újabb intézkedéseket fogad el annak érdekében, hogy a gazdaság növekedjék, és visszaszoruljon az infláció.

Florin Cîţu volt kormányfő azonban nem ért egyet ezzel a kijelentéssel. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke aggodalommal szemléli a gazdaság menetét és azt hangoztatja, hogy jelen pillanatban nem létezik olyan stratégia, amely kezelhetővé tenné a kibontakozóban lévő válságot.

Florin Cîţu: „Csak olyan intézkedéseket látok, amelyek növelik a kiadásokat és ezeknek a közeledő válság előtt szétziláló hatása van. És azt mondom, hogy nem látok más lehetőséget, ha továbbra is ebbe az irányba megyünk, s ha ezek a negatív forgatókönyvek beigazolódnak, mint azt, hogy egy adott pillanatban új illetékeket vetnek ki, mert valahonnan be kell gyűjteni azt a pénzt, ami fenntartja a költségvetést. És aggodalommal tölt el, hogy nincs egy világos stratégiánk arra, hogy mihez kezdünk ezzel a válsággal?” – mondta a politikus. (Radio România Actualităţi)

A Duna-deltában már vannak olyan szállodák és panziók, amelyeknek minden szobáját lefoglalták az ortodox pünkösdi ünnepek okán következő hosszú hétvégére

Az óvatosabb évkezdet után a foglalások száma tíz százalékkal emelkedett az elmúlt év hasonló időszakához képest, ami azt jelenti, hogy a turistaforgalom elérheti akár a világjárvány előtti szintet is – közölte a Duna-deltába irányuló Idegenforgalom Igazgatási Egyesülete. Valamennyi a Duna-deltában található szálláshely nyitva lesz a pünkösdi hosszú hétvégén. A legtöbb vendég a három éjszakát magába foglaló idegenforgalmi csomagok iránt érdeklődik, amelyeknek ára 900 és 1700 lej között váltakozik. Az egyesület képviselői fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy a turisták – a kellemetlenségek elkerülése végett – még az elindulás előtt tájékozódjanak a szálláslehetőségekről és az árakról. (RADOR Hírügynökség)

Klaus Iohannis úgy nyilatkozott, hogy az ukrajnai gabonát a konstancai kikötő révén exportálják

Az államfő ezt tegnap, a Buzău-ban tett látogatása során újságírói kérdésre válaszolva mondta. „Az az állítás, miszerint a Fekete-tenger blokád alatt lenne, nekem túlzónak tűnik. Az aknák által jelentett veszély a Fekete-tengeren valóságos, a Fekete-tenger északi része, ami Ukrajnához tartozik valóban blokád alatt van. A konstancai kikötő azonban nincs blokád alatt és gondoskodunk róla, hogy ne is legyen” – nyilatkozta Iohannis.

Mint ismeretes, Bogdan Aurescu, külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának május végi ülésén, amelyet az élelmiszerválságnak és a fegyveres konfliktusoknak szenteltek, elmondta, hogy április végétől kezdődően több mint 240 ezer tonna Ukrajnából érkezett gabonát exportáltak már a konstancai kikötőn keresztül. Korábban Vlagyimir Putyin, orosz elnök úgy nyilatkozott, hogy kész garantálni a gabonaexportot az ukrán kikötőkön át, amennyiben Ukrajna megtisztítja felségvizeit az aknáktól. Az orosz vezető hozzátette, hogy Ukrajna használhat alternatív utakat Románián (beleértve a folyami kikötőket), Magyarországon és Lengyelországon keresztül.

Mindazonáltal sajtóhírek szerint a konstancai kikötő lehetősége az ukrán gabonaexport továbbítására, korlátozott. A Deutsche Welle német sajtótröszt azt írta, hogy amennyiben Konstanca átveszi az ogyesszai kikötő forgalmának egy részét, az „masszív infrastrukturális beruházásokat feltételez”. A Szabad Európa Rádió azt közölte, hogy optimista becslések szerint július végéig két millió tonna ukrajnai gabonát szállíthatnak el Konstancáról, azt követően a kikötő túlzsúfolt lesz, mert megérkeznek a romániai gazdák termékei. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR