2021. április 14

Menesztette a kormányfő Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert
Leváltotta szerdán tisztségéből a kormányfő Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Florin Cîțu menesztette Andreea Moldovan egészségügyi államtitkárt is, és Dan Barnát, az USR-PLUS társelnökét bízta meg az ügyvivői miniszteri teendők ellátásával. Minderről egy közleményben tájékoztatott a miniszterelnök. Bejelentésének közvetlen előzményeként Florin Cîțu délelőtt tárgyalt az USR-PLUS társelnökével, Dan Barnával a pártszövetség politikusa által vezetett egészségügyi tárca tevékenységéről. A román lapok úgy tudják, a kormányfő eredetileg Andreea Moldovan egészségügyi államtitkárt akarta meneszteni, de Vlad Voiculescu ragaszkodott a munkatársához, ezért Florin Cîțu a minisztert is leváltotta. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.14)
Megvonja a bizalmat Florin Cîţu miniszterelnöktől az USR-PLUS pártszövetség
Megvonja a bizalmat Florin Cîţu miniszterelnöktől a kormánykoalíció részét képező USR-PLUS pártszövetség, de folytatná a közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). Ezt a bukaresti kormányban
miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS társelnöke jelentette be szerdán, miután az államfő Cîţu kezdeményezésére, az USR-PLUS hozzájárulása nélkül leváltotta tisztségéből Vlad Voiculescut, az USR-PLUS által jelölt egészségügyi minisztert. Az USR-PLUS azt javasolja, hogy a koalíciós partvezetők közösen keressenek megoldást arra válságra, amelybe Cîţu „éretlen és egyoldalú” döntése sodorta a koalíciót. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.14)
Kelemen Hunor: a bukaresti kormánykoalíciónak folytatnia kell a munkát
Folytatnia kell a közös munkát a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), az USR-PLUS pártszövetségből és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) álló kormánykoalíciónak – szögezte le szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miután Florin Cîţu liberális miniszterelnök kezdeményezésére, az USR-PLUS hozzájárulása nélkül az államfő felmentette tisztségéből Vlad Voiculescut, az USR-PLUS által jelölt egészségügyi minisztert. Az RMDSZ nem kommentálja a kormányfő lépését, mivel egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga – mutatott rá Kelemen Hunor. „A döntést elfogadja az RMDSZ, és támogatjuk a koalíciót abban, hogy tovább folytassa a munkát, hiszen közös felelősséget vállaltunk az ország vezetéséért. Sok a tennivaló, mihamarabb új minisztert kell kinevezni az egészségügyi tárca élére, a kormányprogramban meghatározott célkitűzések szerint haladunk tovább” – írta Facebook-oldalán az RMDSZ elnöke. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.14)
Koronavírus Romániában: Több mint négyezer új eset van, 164-en elhunytak
Az elmúlt 24 órában 4076 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 1 016 449-re emelkedett – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Elhunyt az elmúlt napban 164 személy, így az áldozatok száma 25 605-re nőtt. A járvány kezdete óta 920 653-an gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 70 191-re csökkent. Jelenleg 1521 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon. Az elmúlt 24 órában több mint 37 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.14)