2015. március 2

A parlament megszavazta a hirszerző szolgálat új igazgatójának kinevezését

A parlament 498 szavazattal, 15 ellenében megszavazta a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) új igazgatójának, Eduard Hellvig kinevezését, aki a szanátorok és képviselők előtt már letette a hivatali esküt. A SRI új igazgatója a hirszerző szolgálat prioritásai között emlitette a korrupció elleni küzdelmet és a nemzetvédelmi kapacitás fejlesztését. „Annak dacára, hogy az utóbbi években eredményeket könyvelt el a SRI, a korrupció továbbra is kockázati tényező marad a nemzetbiztonságra nézve. Hivatásom alatt az információcsere növelésére összpontositok az euroatlanti partnereink, de főleg az Egyesült Államok közreműködésével”, hangsúlyozta Eduard Hellvig. Ilie Sârbu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti frakciójának vezetője úgy értékelte, hogy Eduard Hellvig-et szakmai felkészültsége és politikai téren szerzett tapasztalata alkalmassá teszi a SRI vezetésére. Verestóy Attila RMDSZ-szenátor is méltatta a liberális Eduard Hellvig által mostanig kifejtett tevékenységet, és úgy vélte, hogy tovább viszi a George Maior volt vezérigazgató által kijelölt irányvonalat. Az egyedüli, aki a parlament tribünjéről felhivta a figyelmet Eduard Hellvig személye kapcsán, az Călin Popescu Tăriceanu volt, aki úgy vélte, hogy e téren nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.02)

Kedden összeül az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa

Kedd délután, a Cotroceni Palotában ülésezik az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa. A Klaus Iohannis államfő vezetése alatt sorra kerülő ülés napirendjén szerepel az ukrajnai biztonsági helyzet és a román hadsereg harcászati kapacitásának helyreállitását célzó többéves program teljesitésének elemzése, valamint az uniós politikai és gazdasági társulási folyamatok és a nyugat-balkáni államok euroatlanti integrációja stádiumának felülvizsgálása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.102)

A munkaerő tömeges elvándorlásával küzd Románia

A munkaerő a gazdaságilag fejlettebb országokban történő tömeges elvándorlásával szembesül Románia. E jelenség legsúlyosabb a hátrányos helyzetű térségekben. Arad megyében, például, több, mint 800 gyermek maradt a nagyszülők vagy más rokonok gondozásában, mivel a szülők külföldön kerestek megélhetési lehetőséget. Az ehhez hasonló esetek száma az utóbbi időben megduplázódott. A külföldi munkavállalás esetén a szülőknek kötelező módón be kell jelenteniük az illetékes szerveknél, de ezt nem mindig tartják tiszteletben, mondotta a Erika Stark, az Arad megyei Sociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője.”A helyi közösségeknek kötelessége elsősorban nyilvántartaba venni azokat a gyermekeket, akiknek szülei külföldön dolgoznak. A polgármesteri hivatalnál be kell jelenteni, ha mindkét szülő külföldön vállal munkát. A gyermekek birósági határozat vagy szakbizottsági döntés nyomán maradhatnak más személyek gondviselésében”, mondotta Erika Stark, felvázolva a hivatalos, korrekt eljárást ez esetben.A külföldi munkavállalás miatt, szülők nélkül, itthon maradt gyermek esetében sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy iskolakerülők legyenek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.02)

Az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Ügynökség elnök és alelnökök nélkül marad

Az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Ügynökség (ANPR) elnöke és alelnökei közölték Victor Ponta miniszterelnökkel, hogy lemondanak tisztségükből. Döntésüket egy beadványban azzal magyarázták, hogy az ANPR-re az utóbbi időben számtalan pénzbirságot mértek, mivel időben nem tudta kifizetni a kártéritéseket. Victor Ponta igéretett tett arra, hogy a helyzetet a szerdai kormányülésig megoldják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 0.3.02)

Traian Băsescu volt államfő derűlátóan tekint a jövőbe

Traian Băsescu volt államfő hétfőn bejelentette, hogy a Népi Mozgalom Pártba (PMP) az utóbbi egy hónapban mintegy 14 ezren iratkoztak be. Traian Băsescu derűlátóan nyilatkozott, ami a párt alakulását illeti, s mint megjegyezte a következő időszakban megerősitik a területi szervezeteket és határozottan készülnek a 2016-os választásokra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.02)

Magyar dokumentumfilmek Bukarestben

„Ügynöklét Romániában magyar politikai filmek tükrében” címmel szervez vetítéssorozatot a Balassi Intézet bukaresti központja, amely ebből az alkalomból először mutat be a romániai közönségnek két magyar dokumentumfilmet. Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a február 25-i kommunizmus emléknapjához, valamint a rendszerváltozás 25. évfordulójához kapcsolódik a vetítéssorozat. Mint hozzáfűzte, a hétfőtől szerdáig tartó vetítéssorozaton a közönség minden este egy dokumentumfilmet és egy játékfilmet tekinthet meg, majd ezt követően Demeter András színművész, aki korábban a román közszolgálati rádió elnöki tisztségét is betöltötte, romániai meghívottakkal beszél arról, hogy miként működött Romániában a titkosszolgálat. A vetítéssorozat programja szerint hétfőn a titkosszolgálati rendszer működéséről folytatnak eszmecserét a meghívottak. E témáról Demeter András a romániai Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottság tagjával, Csendes Lászlóval beszélget.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Rozália Gănciulescu