2019. június 3

A megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásáról döntött a kormány

A megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásáról hozott sürgősségi rendeletet hétfői ülésén a kormány. Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint kormánya megértette a választók üzenetét, miszerint nagyobb szerepet akarnak kapni az életüket befolyásoló döntéseket hozó tisztségviselők megválasztásába.Klaus Iohannis jobboldali államfő szerint a kormány semmit nem értett a múlt vasárnapi voksokból, ha továbbra is visszaél a sürgősségi kormányrendeletekkel. Megjegyzendő, hogy 2008-ban és 2012-ben is közvetlenül választották a megyei tanácselnököt, majd 2016-ban visszatértek a korábbi közvetetett rendszerhez, amikor a közgyűlés tagjai utólag választottak egymás közül elnököt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

A liberálisok vezetője birálta a az uninominális választási rendszerre való visszatérést

Ludovic Orban liberális vezető birálóan szólt a megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásáról, amelyről sürgősségi rendelettel hétfőn döntött a kormány.Orban bejelentette, hogy a Népügyvédjétől kérni fogja, hogy emeljen óvást az alkotmánybiróságon e rendelet ellen. „Elvárjuk, hogy a Népügyvédje tekintettel legyen a népszavazás eredményére”, fűzte hozzá a PNL elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Nem vonták meg parlamenti immunitását Călin Popescu Tăriceanutól

A szenátorok 38 szavazattal, 71 ellenében és egy tartózkodás mellett elutasitották az Országos Korrupció Igazgatóság kérését, hogy engedélyezzék Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök ellen a bűnvádi nyomozás megkezdését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Darius Vâlcov lemondott államtanácsosi tisztségéről

Kormányforrások szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök államtanácsosa, Darius Vâlcov, lemondott tisztségéről. Viorica Dăncilă hétfő reggel behivta az államtanácsost és a kormányfővel folytatott megbeszélés után benyújtotta lemondását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Az európai parlamenti választások végleges eredményei

Az európai parlamenti választások végleges eredményei szerint a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 10, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 9, az USR PLUS 2020 Szövetségnek 8 mandátuma lesz az Európai Parlamentben, közölte hétfőn Marian Muhuleţ, a Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője. Az RMDSZ, a Pro Románia párt és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) két-két képviselőt küld az Európai Parlamentbe, fűzte hozzá Marian Muhuleţ. Európai parlamenti mandátumot szerzett többek között: Rareş Bogdan és Mircea Hava (PNL), Rovana Plumb és Carmen Avram (PSD), Dacian Cioloş és Cristian Ghinea (USR-PLUS), Victor Pontea és Corina Creţu (Pro Románia), Traian Băsescu és Eugen Tomac (PMP), valamint Winkler Gyula és Vincze Loránd (RMDSZ). (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Ferenc pápa az európaiak összefogására szólitott, az EP-választások után

Három napos romániai látogatásáról visszatérve Rómába, Ferenc pápa az európaiak összefogására szólitott. A vele utazó újságiróknak a Szentatya elmondta, hogy amennyiben Európa nem figyel a jövő kihivásaira, „megtörténhet, hogy kiszárad és megsemmisül”, ami megkérdőjelezheti a 70 éves európai projektet.Ferenc pápa észrevételét az európai parlamenti választásokra utalva fogalmazta meg, amelyeken az EU-nak ellenszegülő populista pártok jó eredményeket értek el, főleg Olaszországban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Rozália Gănciulescu, RADOR