2015. június 24

 Mihai Răzvan Ungureanut jelölte az államfő a SIE élére

Klaus Iohannis államfő Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnököt, liberális szenátort jelölte a Külföldi Hirszerző Szolgálat (SIE) élére. A döntést az Elnöki Hivatal honlapján közölték. „Klaus Iohannis, Románia elnöke, Mihai Răzvan Ungureanut jelölte a SIE élére. Az alkotmányos előirások értelmében Klaus Iohannis államelnök hivatalos levélben értesitette a két parlamenti kamara elnökét az emlitett jelölésről, mellyel kapcsolatosan a parlamentnek határozatot kell elfogadnia”, mutat rá a Kommunikációs Igazgatóság által aláirt közlemény. Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök kedd este közölte, hogy támogatni fogja Klaus Iohannis állmfő javaslatát a SIE igazgatói tisztségére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

A Şova-ügyben az alkotmánybiróság elutasitotta a liberálisok észrevételét

Az alkotmánybiróság elutasitotta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) észrevételét, amelyben a korrupcióval vádolt Dan Şova örizetbevételére és előzetes letartóztatására vonatkozó ügyészségi kérelem szenátusi megszavazásának felújitását kérte. A liberális honatyák észrevételükben azt állitották, hogy nincs szükség egy újabb szavazásra, csupán a március 25-i szenátusi szavazat újra értelmezésére. A liberálisok szerint a szenátusnak beleegyezését kellett voln adnia Dan Şova esetében, aki ellen bűnvádi eljárást inditottak a Turceni és  Rovinari társaságokkal illegálisan megkötött szerződések miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Megtartották az első kormányülést Gabriel Oprea ideiglenes minizterelnök vezetésében

A Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök vezette első kormányülés napirendjén szerepelt a földgáz árának növelése és a bukaresti Cantacuzino Intézet helyzete. A fölgáz árának liberalizálására vonatkozó menetrendet a kormánynak legkésőbb keddig el kell fogadnia, hogy július 1-től hatályba léphessen a mostani megawattóránkénti 53 lejről 60 lejre történő gázdrágitás. A 2011-ben megállapitott menetrend szerint 2014 októberében 54,6 lejre, idén januárban 56,1 lejre, áprilisban 58,9 lejre, míg júliusban 62 lejre kellett volna drágítani a földgáz megawattóránkénti árát. A kormány azonban elhalasztotta az áremelést, és az Európai Bizottság képviselőivel megállapodott, hogy három évvel 2021. június 30-ig hosszabithatja meg a teljeskörű árliberalizációt. Ami a Cantacuzinó Intézetet illeti, a kormány sürgösségi rendeletet hagyott jová, amely megteremti a szükséges törvényes keretet az intézet finanszirozására és átszervezésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

8,2 miliárd eurót bocsánatak Roműnia rendelkezésre – régiófejlesztésre

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Unió legnagyobb fejlesztési programját, nevezetesen a 2014-2020 közötti időszakra szólóan a román kormány által Brüsszelnek benyújtott Regionális Operativ Programot, amelyet a Regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium kezel. Ezt követően Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos és Sevil Shhaideh tárcavezető szimbólikusan aláirta e programot, melynek összértéke 8,2 miliárd euró, amelyből 6,7 miliárd eurót az európai regionális fejlesztési alap révén folyósitanak Romániának.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Klaus Iohannis államfő a brit hirszerzés igazgatójával találkozott

Alex Younger, a brit hirszerzés igazgatója bukaresti látogatása során magas rangú román tisztségviselőkkel a régió biztonságáról – beleértve a Fekete-tengeri régiót – tárgyalt. A megbeszélések a terrorizmus leküzdésére, illetve a romániai és a brit stratégiai partnerségre is összpontosultak. A brit hirszerzés igazgatóját Klaus Iohannis államelnök és Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök is fogadta. Alex Younger ugyancsak szerdán találkozott Eduard Hellwiggel, a Román Hirszesző Szolgálat (SRI) igazgatójával. „A két igazgató kiértékelte a kétoldalú partnerség perspektiváinak alakulását és egyetértett azzal, hogy külön figyelmet kell szentelni a terrorizmus leküzdésére”, közölte a román közszolgálati rádióval Sorin Sava, a SRI szóvivője. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Andrei Demeny