2021. április 28

A kormány két szabályozó rendelkezést fogadott el szerdán

Az egyik az oltási folyamatban részt vevő családi orvosoknak járó összegek kiegészítésére vonatkozik, mig a másik a külföldön dolgozó román állampolgárok védelméről szól. A kormány jóváhagyta a munkaügyi minisztérium által kidogozott sürgősségi rendeletet, mely értelmében a külföldi munkavégzésre román munkaerőt toborzó ügynökségeknek ezentúl biztositaniuk kell, hogy Romániából a célállomásra hivatalosan bejegyzett személyszállító cégek szállitsák el a munkavállalókat. A munkaközvetítőknek ezentúl írásos szerződést kell kötniük a jelentkezőkkel és gondoskodniuk kell arról, hogy a külföldi munkáltató által felajánlott munkaszerződést nemcsak a célország nyelvén, hanem románul is, még külföldre utazásuk előtt kézhez kapják a román munkavállalók. Az egészségügyi minisztérium javaslatára a kormány efogadta azt a szabályozó rendelkezést is, mely szerint a családi orvosok minden beoltott személy után  40 lejt kapnak, amennyiben az oltási folyamatot megkezdik a jövő héten. A kormány egy határozatot is elfogadott, amely előirányozza a Románia és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) között megkötött, 150 millió euróról szóló kölcsönegyezmény ratifikálását, mely összeget a hazai egészségügyi rendszer fejlesztésére fordítják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Románia és Magyarország együttműködési megállapodást irt alá a kisebbségek problémáinak megoldására

Bogdan Aurescu és  Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Gyulán találkozott, ahol aláírták a  Románia és Magyarország közti együttműködési megállapodást a kisebbségek problémáinak megoldására. Bogdan Aurescu román külügyminiszter elvárja, hogy a magyar fél támogassa pénzügyileg a román oktatást és az iskolai és a liceúmi hálózat fejlesztését, valamint egy terület biztositását a budapesti román ortodox egyház püspökségének. A megbeszélésen teritékre került a román nyelvet beszélők alkalmazása is a közintézményekben, azon településeken, ahol román kisebbség él, a román egyházak felújítása, illetve a román nyelvű írott és audiovizuális média finanszírozása és ösztönzése. Bogdan Aurescu egyben bejelentette, hogy szeptemberben, Budapesten megnyílhat a Romána-Magyar Kereskedelmi Kamara. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Románia támogatást nyújt a koronavirus-járvány sújtotta Indiának

Románia csatlakozik azon országokhoz, amelyek humanitárius segélyt nyújtanak Indiának, amelyet súlyosan érintett a koronavirus-járvány. A román légierők felszerelében lévő Spartan gép szerdán felszállt az Otopeni katonai támaszpontról, fedélzetén 80 oxigénkoncentrátorral, 75 oxigénpalackkal és 20 oxigénterápiás eszközzel. Read Arafat belügyi államtitkár kihangsúlyozta, hogy járvány idején szolidarításra és nemzetközi együttműködésre van szükség a válság kezelésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Több mint 200 vidéki településen nincs családi orvos

Több mint 200 vidéki településen nincs családi orvos, mig országos szinten 665 családorvosi állás van betöltetlen, derült ki a Nép Ügyvédje által szerdán nyilvánosságra hozott jelentésből.”Úgy tűnik, hogy az orvosok különböző nehézségek miatt visszautasítják ezeket a posztokot, valamint azért, mert a helyi és közonti hatóságok nem támogatják az orvosi rendelők megnyítását és felszerelését”, nyilatkozta az intézmény helyettes vezetője, Ecaterina Mirea, hozzáfűzve: Az orvosok hiánya miatt bezárták az orvosi rendelőket. Sok helyen a orvosk nyugdíjba vonultak és helyükbe mások nem jöttek. A családi orvosok zöme 50 éven felüli. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Gănciulescu Rozália, RADOR