„Viitorul european trebuie să ne găsească pe deplin pregătiți.”

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu efectuează o vizită oficială de trei zile în România în perioada 10 – 12 martie 2015.

Înaltul oficial european și-a început astăzi vizita cu o reuniune de lucru cu ministrul transporturilor, d-l Ioan Rus, împreună cu care a discutat despre Masterplanul pe Transport.

„Comisia Europeană este foarte interesată de acest document strategic deoarece el reprezintă o pre-condiție pentru accesarea fondurilor UE pentru marile proiecte de transport în perioada 2104 – 2020. Înainte de a porni la drum, la orice drum, este bine să avem o hartă și să fim hotărâți în legătură cu traseul pe care vrem să mergem.”, a precizat comisarul după încheierea întâlnirii.

Cei doi demnitari au discutat despre progresele înregistrate de România în realizarea Masterplanului, despre așteptările Comisiei Europene în legătură cu conținutul acestuia și despre pașii pe care autoritățile de la București îi mai au de făcut pentru finalizarea lui.

„Vreau să-l pe felicit ministrul Rus pentru pașii pe care i-a făcut deja în vederea finalizării Master Plan-ului. Am fost bucuroasă să aflu că a existat o colaborare foarte bună între serviciile Comisiei și Ministerul Transporturilor în cadrul acestui proces.”, a precizat Corina Crețu.

”Desigur, mai sunt subiecte care trebuie clarificate, iar unele dintre ele sunt extrem de importante, ca, de exemplu: stabilirea criteriilor după care proiectele vor fi sortate în ordinea priorității, evaluarea strategică a impactului asupra mediului și o serie de chestiuni tehnice legate de transportul maritim și de cel pe cale ferată.”, a adăugat oficialul european.

La final, comisarul Crețu s-a angajat să continue colaborarea strânsă între serviciile Comisiei și Ministerul Transporturilor în vederea finalizării Masterplanului, și a încheiat evocând un fragment din dialogul purtat cu ministrul Rus:

„Domnul ministru Rus spune că strămoșii noștri au făcut la 1918 Marea Unire, iar noi ar trebui să fim în stare, la 100 de ani de la Marea Unire, să facem Marea Integrare a regiunilor țării, prin intermediul rețelei de transport.

Cuvintele domnului ministru mi-au adus aminte de ceea ce spunea Iuliu Maniu la 1 decembrie 1918 – că înfăptuirea unității naționale este un triumf al libertății omenești. Este foarte important ca, în spiritul aceleiași libertăți, să înfăptuim unirea tuturor românilor prin eliminarea discrepanțelor care încă există astăzi între regiunile României.

Același Iuliu Maniu spunea imediat după Unire că «Europa de mâine va fi aceea a uniunilor, a confederațiilor, iar acest moment inexorabil nu trebuie să găsească poporul nostru nepregătit.» Vreau să-i mulțumesc domnului ministru pentru eforturile pe care le face pentru ca viitorul european să ne găsească pe deplin pregătiți.”