Teroriştii grupării Statului Islamic recrutează şi instruiesc militar copii

Teroriştii grupării Statului Islamic nu mai au limită, recrutează şi iniţiază copii. În ultimele luni, reţeaua a recrutat cel puţin 400 de copii în Siria şi i-a supus unei campanii dure de îndoctrinare. Liderii organizaţiei teroriste încurajează familiile siriene şi irakiene să-şi trimită copiii în tabere de antranement militar unde sunt învăţaţi să utilizeze arme de foc.

Reporter: Dragoş Ciocîrlan: Organizaţia siriană pentru drepturile omului a semnalat că Statul Islamic instruieşte militar copii pentru a deveni combatanţi, exploatându-i la o vârstă fragedă, fără experienţă şi pentru a-i îndoctrina în spiritul fanatismului religios. De la începutul anului, aproximativ 400 de copii sirieni au fost înrolaţi oferinduli-se o pregătire intensivă şi studii religioase în teritoriile pe care organizaţia teroristă Statul Islamic le controlează. Din momentul în care împlinesc vârsta de 15 ani, copiii sunt atraşi cu bani şi arme şi li se promite că vor învăţa să conducă autovehicule. Sunt obligaţi să se bată între ei pentru a se antrena. Organizaţia Statul Islamic îi foloseşte pentru a colecta informaţii din zonele pe care ISIS nu le controlează, deoarece se pot fofila uşor. Unii sunt pregătiţi, în special, pentru acţiuni violente.

O recentă înregistrare video prezintă un copil de 12 ani care a împuşcat un musulman considerat spion de către ISIS. Până în prezent, organizaţia teroristă a utilizat cel puţin zece copii pentru atacuri sinucigaşe. ISIS nu este singura organizaţie care recrutează copii în Siria, dar aparent este singura grupare teroristă care o face deschis şi se mândreşte cu asta. Copiii sunt racolaţi pentru că ISIS urmăreşte să pregătească o nouă generaţie. Potrivit unui raport al Naţiunilor Unite aproximativ 1,2 milioane de copii din Siria nu pot merge la şcoală din cauza violenţelor.

De la începutul războiului civil au murit 215 mii de persoane din Siria, din care zeci de mii erau copii. Pe de altă parte, autorităţile de la Cairo au anunţat că vor fi scoşi din curicula şcolară liderii islamişti, cum este Sladin, măsura făcând parte dintr-o bătălie ideologică împotriva grupărilor teroriste islamiste. Sunt scoase din manualele şcolare istorii emblematice care încurajează la acte de violenţă. Decizia a suscitat controverse în Egipt, ţara arabă cu cea mai mare populaţie din regiune. Preşedintele Abdel Fatah al-Sisi şi înalţi lideri religioşi sunt împotriva extremismului islamic practicat de grupări radicale între care Statul Islamic şi Fraţii Musulmani. Al-Sisi a declanşat o adevărată luptă pe mai multe fronturi împotriva fanatismului violent, folosind armata şi infrastructura juridică şi de securitate. Tentativa de reformă în educaţie a nemulţumit pe unii istorici.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 martie