THE WASHINGTON POST: La o licitaţie din România a unor suveniruri legate de Ceauşescu s-au obţinut 55.000 de dolari

THE WASHINGTON POST (SUA), 26 martie 2015 (AP) – Ofertanţi din România au cheltuit 50.000 de euro (55.000 de dolari) cumpărând suveniruri comuniste la o licitaţie care a inclus şi obiecte care au aparţinut dictatorului român decedat, Nicolae Ceauşescu.
Vedeta lotului a fost un carnet al Partidului Comunist eliberat lui Ceauşescu în 1954, pe vremea când încă se mai numea Partidul Muncitoresc. A fost vândut pentru 2.000 de euro (2.200 de dolari), o sumă de şapte ori mai mare decât preţul de pornire, care a smuls aplauze în sală.
Zeci de persoane au participat la licitaţia de miercuri noapte, care s-a ţinut la hotelul Athenee Palace care datează din secolul al 19-lea şi este un reper al Bucureştilor. Ofertele au sosit şi prin telefon ori internet pentru diverse obiecte, unele de lux, altele prezentând interes istoric.
Ceauşescu a condus unul dintre cele mai opresive regimuri din Europa de Est, însă unii au rămas fascinaţi de viaţa lui şi la 25 de ani după ce el şi soţia, Elena, au fost răsturnaţi de la putere şi executaţi în cursul Revoluţiei din 1989.
Carnetul de partid arată că tatăl lui Ceauşescu fusese membru al Partidului Liberal, de centru-dreapta, iar familia era proprietară de pământuri – o origine din clasa mijlocie surprinzătoare pentru un conducător care susţinea cu ardoare drepturile maselor.
O femeie care i-a întrecut pe toţi ceilalţi ofertanţi pentru a achiziţiona carnetul de partid a părăsit licitaţia în grabă, afirmând că va dona obiectul unui muzeu.
Şapca lui Ceauşescu, pe care acesta o purta cu absolut orice, inclusiv la costum, a fost vândută cu 350 de euro (385 de dolari).
Printre celelalte obiecte se numărau şi afişe avertizând cu privire la SIDA, care n-au mai ajuns vreodată în public întrucât Ceauşescu interzisese orice informaţii publice cu privire la boală.
Casa de licitaţii Artmark a declarat joi că au fost vândute 78 de obiecte din totalul de 116.

Articol de Alison Mutler

Traducere: Andrei Suba