Legea de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului

Legea de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale, pe care preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o legislativului pentru reexaminare, urmează să intre, astăzi, în dezbaterea plenului Senatului. Ieri, Comisia de Cod Electoral a aprobat cea mai mare parte a solicitărilor şefului statului, după cum relatează redactorul RRA, Iulia Gherman.

Redactor: Membrii Comisiei de Cod Electoral au reglementat modalităţile prin care partidele politice pot obţine împrumuturi de la persoane fizice şi juridice, subliniază preşedintele Comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu.

Mihai Voicu: După alineatul 2 se introduc 3 noi alineate, după cum urmează: termenul de restituire prevăzut la alineatul 2 nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile în bani şi restituirea acestora se pot face numai prin virament bancar şi consecinţa este că împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul prevăzut se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

Redactor: Textul legii a fost modificat de membrii Comisiei în sensul cerut de preşedintele Klaus Iohannis şi în ceea ce priveşte controlul efectuat de Autoritatea Electorală Permanentă în timp campaniilor electorale. Astfel, s-a aprobat că documentele şi informaţiile pe care le poate solicita Autoritatea Electorală pot viza exclusiv activitatea partidelor politice care se referă la venituri şi realizarea de cheltuieli. Comisia de Cod Electoral nu a acceptat, însă, solicitarea şefului statului de reevaluare a pragului de 3% necesar pentru restituirea de la bugetul de stat a banilor cheltuiţi de competitori în campania electorală pentru alegerile locale.

Realizator: Tot astăzi, senatorii din Comisia de Buget vor continua dezbaterile asupra noilor Coduri Fiscal şi de Procedură Fiscală, iniţiate de guvern.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie