Parada flautelor pe scenele din România. Ion Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail în a cincea ediţie a Turneului Flautul Fermecat

Dacă prin prisma turneelor propuse de Radio România, primăvara a fost una romantică iar trecerea spre anotimpul fierbinte s-a facut cu pasiune, vara aduce bucuria muzicii divine din mitologia antică : muzica de flaut.

Cea ce-a cincea ediţie a Turneului Naţional “Flautul Fermecat”, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail, trece prin 7 oraşe din România, între 11 şi 27 iunie.

            Ion Bogdan Ștefănescu a reuşit, în ediţiile anterioare, să ajungă la sufletul spectatorilor alegând un repertoriu cu un mare grad de spectaculozitate și diversitate. De data aceasta însă, interpretul mai adaugă un ingredient: va prezenta întreaga familie a flautului apelând, desigur, la un repertoriu ce va pune în valoare fiecare instrument în parte.

Pe scenele din România vor defila instrumente spectaculoase, unele necunoscute publicului de aici, provenite toate din țara Soarelui Răsare. Pe lângă deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, veți putea asculta un flaut de lemn Yamaha, un flaut piccolo – Yamada, un flaut alto – Sankyo și un flaut bas – Kotato, toate aceste mărci fiind cap de serie pe plan mondial.

În prima parte a recitalului, Bach și Donizetti vor fi interpretați la flautul de lemn, instrument care, deși construit în vremurile noastre, păstrează căldura, discreția și dulceața instrumentelor baroce și clasice. Apoi, Schubert va aduce în prim plan celebrul flaut de aur plin de vitalitate, cu o paletă coloristică de invidiat. În partea a doua, multitudinea sunetelor, tehnicilor și stilurilor muzicale vor fi puse în evidenţă cu ajutorul unor compozitori ce au marcat secolul precedent și pe cel actual. Vor fi interpretate lucrări de Bela Bartok, Caesare Giovaninni, Violeta Dinescu, Henri Mancini și Tiberiu Brediceanu pentru care interpretul va folosi atât flautul de aur cât și flautele piccolo, alto sau bas.

„Această nouă ediţie a turneului Flautul fermecat va fi o adevărată provocare, atât pentru mine, cât şi pentru public. Pentru prima dată, pe scenele muzicale din România, un interpret va cânta la toate instrumentele care alcătuiesc generoasa familie a flautelor, de la cel de lemn sau cel de aur, ambele exemplare unice în ţara noastră, la piccolo, alto sau bas, ultimul fiind un instrument total necunoscut publicului românesc. De asemenea, pentru mine, acest turneu reprezintă prilejul fericit de a cânta alături de Horia Mihail”, declară Ion Bogdan Ștefănescu.

Amănunte pe www.flautuldeaur.ro

Itinerar:

11 iunie 2015 – Roman – Liceul de muzic㠀“

15 iunie 2015 – Tulcea – Teatrul Jean Bart €“

17 iunie 2015 – Brașov – Sala Patria €“

18 iunie 2015 – Pitești – Casa de cultură a sindicatelor €“

22 iunie 2015 – Caracal – Teatrul Național

24 iunie 2015 – București – Sala Radio “

27 iunie 2015 – Deva – Centrul cultural Drăgan Muntean

Un proiect Radio România