Cuplul româno-irlandez care a șocat centrul Londrei, ajunge la Edinburgh

Compania britanică demail signatures-liviue teatru Vanner Collective alături de Asociația T.E.T.A. (organizator de 10 ani al Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, Alexandria), participă timp de trei săptămâni, în luna august, la unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din lume, Edinburgh Fringe Festival 2015, cu spectacolul „Ashes Afar”/„Cenușă de Departe”. La întoarcere, în luna septembrie, spectacolul va porni în turneu prin România, – București (Godot Cafe-Teatru), Iași (Teatru FIX) și Alexandria sunt confirmate până în acest moment.

Un clip cu peste 8 milioane de vizualizări pe YouTube a declanșat totul. Amândoi au arătat lumii întregi că prevenirea violenței domestice are încă multe lacune. Amândoi au absolvit actoria la The Oxford School of Drama. Împreună au creat VANNER Collective. Ei sunt Liviu Romanescu și Crissy O’Donovan. Lor li s-au alăturat Andreea Borțun și Bobi Pricop. „VANNER este o platformă artistică internațională pe care am fondat-o la începutul anului 2015. Ca artiști ne propunem izolarea poveștii umane și împingerea ei în punctul cel mai crud și onest cu putință. Suntem o echipă incredibilă, cu oameni extrem de dedicați. Ne leagă ambiția de a reuși. Dovadă stă faptul că am fost chemați să jucăm la Teatrul Greenside din Edinburgh, despre care Lyn Gardner, critic consacrat la ziarul The Guardian, scrie: o companie despre care nu ai auzit până acum te poate lăsa ‘wow’ cu un spectacol total neașteptat. Despre noi este vorba.”, a declarat Liviu Romanescu co-fondator al Vanner Collective.

Colaborarea internațională va avea ca rezultat final prezentarea în premieră a spectacolului „Ashes Afar”/„Cenușă de Departe” la Teatrul Greenside – Mint Studio, din Edinburgh, pe întreaga perioadă a festivalului (7-29 august).

În proiect au fost cooptați: Andreea Borțun – dramaturg (a primit premiul televiziunii franceze FRANCE 3 pentru filmul Love Locker și a fost admisă din toamna lui 2015 la Masterul de Creative Writing, din cadrul The New School, New York), Bobi Pricop – regizor (a făcut asistență de regie la Robert Wilson – Rinocerii, Teatrul Național Craiova, 2014 și a primit premiul publicului la Bienala de Dramaturgie New plays from Europe de la Wiesbaden – Germania, în 2014), Liviu Romanescu – actor (a primit bursa de studiu „Trinity College” la The Oxford School of Drama și este membru fondator al Vanner Collective – UK, în prezent colaborator Teatrul Act, Teatrul Metropolis, Teatrul Dramatic Brașov) și Crissy O’Donovan – actriță (absolventă a The Oxford School of Drama, leader de workshopuri în educație pentru Park Theatre Londra, participantă cu spectacolul Peep de Jodi Gray în cadrul Festivalului Collaborations, Dublin, Irlanda – februarie 2015; membru fondator al Vanner Collective – UK). Echipa de promovare din spatele artiștilor este formată din Duncan Molloy (co-producător), Andreea Ruscan (manager de project), Anca Purdel (fundraiser), Silvana Frînculescu (grafică) și Cristian Tăbăcitu (web).

În prezent, ne bucurăm de sprijinul financiar oferit de Administrația Fondului Cultural Național. Dar, ne mai lipseste o mică parte din suma necesară. Aceasta ar acoperi costurile de producție și „marketing-ul surpriză” pentru Edinburgh. Este vorba de închirierea unor video proiectoare și crearea unor mini-instalații stradale, pentru a ne face vizibili într-un context atât de competitiv cum este cel de la Edinburgh (aproximativ 2000 de spectacole invitate). În acest sens, echipa VANNER Collective derulează o campanie de strângere de fonduri, suma minimă necesară fiind de 4000 de lire. A mai rămas o săptămână din această campanie, termenul limită până la care se pot strânge contribuțiile este 19 iunie, iar donațiile pot fi făcute accesând linkul: https://www.indiegogo.com/projects/ashes-afar-edinburgh-fringe-festival-2015/x/10839426#/story

Proiectul Ashes Afar la Edinburgh Fringe Festival este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Urmăriți noutăți despre Ashes Afar la Edinburgh Fringe Festival pe http://wearevanner.com/ro/prima-pagina/ și https://www.facebook.com/wearevanner.