George Banu – Monologuri retrospective, în premieră la Radio România Cultural şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Duminică, 14 iunie, în cadrul unui eveniment dedicat marelui om de teatru George Banu, organizat la cea de a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Naţional Radiofonic va prezenta în premieră, spectacolul de teatru-document: Teatrul – neîmpliniri solitare, împlinire comună sau Monologuri retrospective de George Banu. Premiera va avea loc la Librăria Habitus, începând cu ora 13:00 şi se va desfăşura în prezenţa lui George Banu şi a regizorului Gavriil Pinte – cel care propune, în premieră naţională, un document de o extraordinară valoare teatrală şi culturală purtând semnătura unui mare om de teatru român, racordat la fenomenul teatral contemporan de pe întreg teritoriul artistic. Un caz unic în arsenalul teatral românesc actual. Un privilegiu radiofonic.

Spectacolul a fost realizat în patru episoade, sub forma unui serial de teatru–document, în cadrul proiectului Biografii, memorii. Confesiunile reputatului om de teatru George Banu – teme de reflecţie care l-au însoţit o viaţă, se vor regăsi în aceste patru episoade, subintitulate: De ce nu am devenit actor? / De ce nu am devenit scriitor? / De ce nu am devenit profesor? / Cine devine regizor?

„Să-ţi scrutezi propria fiinţă, să-i revezi trecutul şi devenirea înseamnă fie să încerci, printr-un soi de autoanaliză intransigentă, să scoţi la lumină acea „dimensiune ascunsă“, necunoscută şi adânc înscrisă în tine, fie să evoci tot ceea ce ţi-a jalonat, de-a lungul timpului, drumul parcurs până în clipa rememorării, te-a marcat profund şi ţi-a decis, întrun fel sau altul, destinul,” spune George Banu.

George Banu şi Gavriil Pinte nu se află la prima colaborare. În 2011 au realizat Trilogia îndepărtării la Teatrul Naţional Radiofonic. În 2012, Visul unei nopţi de Shakespeare, scenariu de George Banu, regia Gavriil Pinte, la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu. În 2014, În inima nopţiiEpisodul Hamlet, scenariul de Gavriil Pinte cu inserţii din George Banu şi Monique Borie, regia Gavriil Pinte, la Teatrul Regina Maria din Oradea, Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional de Teatru Scurt, Oradea 2014.

Spectacolul radiofonic Teatrul: neîmpliniri solitare, împlinire comună sau Monologuri retrospective de George Banu, cu participarea extraordinară a autorului, însoţit de Gavriil Pinte, se va difuza în premieră la Radio România Cultural, în perioada 22 – 25 iunie 2015, în fiecare seară, de la ora 21:30.

Echipa de realizatori: Gavriil Pinte – adaptarea radiofonică şi regia artistică; Radu Verdeş – regia de montaj; Milica Creiniceanu – regia de studio; Stelică Muscalu – regia muzicală; Mirela Georgescu – regia tehnică; Magda Duţu – redactor şi producător