Ruladă cu căpșuni

Trebuie să profităm de sezonul căpșunilor! De data asta, sub formă de umplutură într-o ruladă cu cacao. Să trecem la treabă!

 Aluatul ruladei se prepară exact ca pandișpanul, numai că vom înlocui o lingură de făină cu una de cacao, pentru culoare:capsuni

 7 ouă

 6 linguri de făină

 1 lingură de cacao

 7 linguri de zahăr

 Ouăle se separă, albușurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul și se bate din nou compoziția până când, dacă răsturnăm vasul, spuma de albuș cu zahăr nu cade! Se amestecă apoi cele 7 gălbenușuri și se adaugă făina și cacaoa (cernute în prealabil printr-o sită). Făina și cacaoa se amestecă cu mișcări ample, ca să nu iasă aerul din compoziție și să se omogenizeze bine.

 Se tapetează o tavă întinsă cu foaie de copt, se întinde aluatul în tavă  și se dă la cuptor, la foc mediu, până trece testul scobitorii: o scobitoare introdusă în aluat trebuie să iasă curată, fără urme. Când este gata, se răstoarnă aluatul pe un șervet curat, se rulează în jurul șervetului – pentru a-și păstra elasticitatea.

 Cât timp stă aluatul în cuptor, se prepară crema, pentru care avem nevoie de:

 5 gălbenușuri

 1 pahar de zahăr

 2 căni de lapte

 3 linguri de făină

 100 grame unt

 Gălbenușurile, laptele, zahărul și făina se amestecă la foc mic până când crema începe să se închege și să se dezlipească de pereții vasului. Atunci se ia vasul de pe foc și se adaugă untul.

 La final – asta este partea cea mai interesantă – se adaugă în cremă 200-300 de grame de căpșuni! Se amestecă bine și se lasă să se răcească.

 Aluatul se umple cu această minunată cremă – dacă cumva este prea multă și dă pe dinafară, se poate păstra surplusul într-un bol și orna rulada pe deasupra, sau fiecare felie în parte, după gust. Se dă câteva ore rulada la frigider și apoi…

 Poftă bună!

 Daniela Sîrbu