2015. június 18

A kormány közbeszerzési memorandumot irt alá az amerikai szakemberekkel

A kormány szerdán memorandumot irt alá az Amerikai Kereskedelemfejlesztési Ügynökséggel, mely révén újabb partneri kapcsolat alakult ki a Közbeszerzések Globális Kezdeményezése keretében. A megállapodás értelmében román intézetek 50 képviselőit amerikai professzorok készitik fel a sikerre vezető lépésekre a közbeszerzés terén. „Egy jól működő rendszer biztositja Románia tartós növekedését és hozzájárul a korrupció leküzdéséhez a közbeszerzésben”, mondotta Dean Thompson, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti külképviseletének megbizott vezetője. Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter a memorandum aláirása előtt elmondta, hogy a kormányzók egyik célkitűzése a közbeszerzési szféra megreformálása és erre vonatkozóan négy törvénytervezet kidolgozása van folyamatban, amelyeket valószinüleg a második parlamenti ülésszak alatt fogadnak el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)

Portugália elnöke Gabriel Oprea helyettes miniszterelnök vendége volt

Anibal Cavacaco Silva, Portugália elnökét Gabriel Oprea miniszterelnök a Victoria Palotában fogadta. A megbeszélések a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra összpontosultak. Gabriel Oprea, aki június 16 és 19 között a miniszterelnökre háruló feladatokat teljesiti a kormány tevékenységének operativ vezetésében, úgy értékelte, hogy Portugália és Románia között „kitűnőek” a kapcsolatok. „Nagy megtiszteltetés Románia, a kormány számára és számomra egyaránt az Őn romániai látogatása”, hangsúlyozta Gabriel Oprea a portugál vendéggel folytatott megbeszéléseken, átadva, egyben Victor Ponta miniszterelnök üdvözletét, aki jelenleg sebészeti beavatkozás miatt nem vehetett részt e találkozón. Anibal Cavaco Silva a maga részéről megjegyzete, hogy több mint 900 portugál cég ápol üzleti kapcsolatot a román partnerekkel. Másrészt a portugál államfő és a Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Mihai Daraban részt vett egy gazdasági fórumon, a román és portugál üzletemebrek jelentős küldöttségének kiséretében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)

A szakbizottságok megszavazták a Nemzetvédelmi Stratégiát

A szenátus és a képviselőház védelmi szakbizottságai egyhangúlag megszavazták a 2015 és 2019 időszakra érvényes Nemzetvédelmi Stratégiát. Az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa által jóváhagyott és az államfő által meghirdetett dokumentumot megvitatás és elfogadás végett a parlament elé terjesztik. A 2010-es dokumentumhoz képest, a mostani stratégia multidimenziós jellegű, hangsúlyozta Ion Oprişor elnöki tanácsos. A Nemzetbiztonsági Stratégia alapján dolgozzák majd ki a szektoriális stratégiákat a nemzetvédelem és biztonság terén tevékenykedő intézmények számára. Az Elnöki Hivatal által kidolgozott tervezet az alábbi értékekre és elvekre épül: jogállam, emberi méltóság, jogok és szabadságjogok, az állami hatalmak közötti egyensúly és az alkotmányos előirásokkal szembeni tisztelet. A Nemzetvédelmi Stratégia kijelöli az akcóterv irányait a nemzetbiztonsági területeken, fűzte hozzá Ion Oprişor tábornok. A dokumentum parlamenti elfogadása után módositható, amennyiben a nemzeti és a nemzetközi biztonság megköveteli ezt, mondotta a liberális Marius Obreja, a szenátus védelmi bizottságának elnöke. A Nemzetvédelmi Stratégia célkitűzései között szerepel az igazságszolgáltatás jó működésének, a jogrend, a krizishelyzeteket megelőző és kezelő rendszerek hatékonyságának szavatolása. A 2015 és 2019 közötti időszakra érvényes Nemzetvédelmi Stratégiát Klaus Iohannis államfő hétfőn terjeszti a képviselőház és a szenátus együttes ülése elé. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)

PLR-PC fúzió

A Liberális Reformpárt (PLR) és a Konzervativ Párt (PC) csütörtökön befejezte a tárgyalásokat e két politikai alakulat összeolvadásáról, igy pénteken aláirják e fúzióra vonatkozó jegyzőkönyvet. A jobbközép, új politikia struktúra a Liberálisok és Demokraták Szövetsége – ALDE – nevet fogja viselni, közölte a két pártelnök, nevezetesen Călin Popescu Tăriceanu és Daniel Constantin, akik hozzáfűzték, hogy céljuk egy harmadik erő létrehozása volt a jobbközép politikai szintéren. Az ALDE egyedül indul a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon, hangsúlyozták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)

Andrei Demeny