2015. június 19

A PC és PLR fúziója

A Konzervativ Párt (PC) rendkivüli kongresszusán megszavazták a Liberális Reformpárt (PLR) és a PC összeolvadását. E két politikai alakulat összeolvadására vonatkozó jegyzőkönyvet Călin Popescu Tăriceanu, a PLR elnöke, és Daniel Constantin PC-elnök irta alá. Előzőleg e két párt külön-külön jóváhagyta az emlitett megállapodást. Daniel Constantin konzervativ vezető szerint nehéz, de szükséges döntés volt a két politikai alakulat fúziója, melynek köszönhetően a PC projektjeit jobban megérti a választó testület.”Az utóbbi évek politikai kontextusa ma esély nyújt a harmadik romániai politikai erő megalapitására. Mindannyiunknak megadatott e politikai esély és csak tőlünk függ, ha megtesszük vagy nem e rendkivül fontos lépést”, hangsúlyozta Daniel Constantin. A PLR és a PC összeolvadásából született új pártot ALDE-nak röviditik, ugyanúgy, mint az Európai Parlament liberális frakcióját (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Europáért). A mezőgzdasági miniszteri tisztséget is betöltő Daniel Constantin kiemelte a konzervativok hozzájárulását a kormány munkájához és köszönetet mondott a kormánykoalicióban részt vevő pártkollégáinak a kormányprogram megvalósitásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)

A NATO keleti szárnyának megerősitése

Mircea Duşa védelmi miniszter pénteken, Nagyszebenben ismételten elmondta, hogy Románia, más NATO-tagállamokhoz hasonlóan, meghozza a szükséges intézkedéseket a NATO és az EU keleti szárnyának megerősitéséhez való hozzájárulása érdekébent. Mint hozzáfűzte: nagyon megnőtt a Romániába zajló hadgyakorlatok száma. Mircea Duşa egyben kihangsúlyozta, hogy az önkéntes tartalékos katonai szolgálat létrehozására vonatkozó törvénytervezetet mielőbb meg kell szavazania a parlamentnek, mivel igy, az önkéntesség alapján, rendeződik a fiatalok felkészitése. A védelmi miniszter pénteken részt vett a nagyszebeni katonai felkészitő iskola végzős évfolyamának eskütételén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)

Gabriel Oprea: Meggyőződésem, hogy az UNPR lesz az első párt, amely egy millió tagot számlál majd

Gabriel Oprea, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) elnöke pénteken meggyőződésének adott hangot, hogy az UNPR lesz az első, egy millió tagot számláló párt. Gabriel Oprea nyilatkozata az UNPR Tulcea megyei szervezetének ülésén hangzott el. Az UNPR közleménye szerint az ülésen a szövetség Országos Politikai Tervét és a legfontosabb, az UNPR által a következő öt évben követendő irányvonalakat vitatták meg. Ugyanakkor teritékre került a helyi szervezetek tevékenységének elemzése, annál inkább, hogy az UNPR célkitűzése az, hogy egymillió tagja legyen a jövő évi helyhatósági választásokig. „Az UNPR-be egyre többen kérik felvételüket, a szövetség elvei, opciói, de főleg erőfeszitéseinek köszönhetően. Az emberek látják, hogy szavunknak állunk és komolyak vagyunk. Épp ezért az a meggyőződésem, hogy az UNPR az első, egymillió tagot számláló párt lesz”, hangsúlyozta Gabriel Oprea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)

Alina Georghiu: Lényegtelen a PLR és a PC összeolvadása

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, Alina Gorghiu pénteken ironikusan kommentálta a Liberális Reformpárt (PLR) és a Konzervativ Párt (PC) fúzióját, kijelentve, hogy ez lényegtelen a PNL szempontjából. Nagyszebeni sajtóértekezletén Alina Gorghiu igy fogalmazott: Azok, akik e fúziót létrehozták, el kellene fogadnják politikai karrierjük leáldozását. A két párt összeolvadása semmiképp nem folyásolja be a liberálisok jövő évi választásokra készülő stratégiáját. A PNL több központi vezetője pénteken és szombaton Nagyszebenben részt vesz a PNL helyi szervezeteienk Megyei Igazgatóságának ülésén, valamint egy regionális politikai ülésszakon, amelyeken előkészitik a 2016-os választási kampányt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)

A Menekültek Világnapja

Ez év első negyedévében mintegy 200 ezer személy kért menedéket az EU tagországaiban, s számuk  80%-al volt nagyobb az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest, mutatnak rá az Európai Unió Statisztikai Hivatala – EUROSTAT- által a Menekültek Világnapja, azaz június 20-a előtt közölt adatok. Ez alkalommal az ENSZ Menekültügyi Hivatala és a Mediterrán Audiovizuális Állandó Konferencia több nyelvű audioüzenetet közölt, hogy tudatositsa a közvéleményben a menekültek problémáit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)

Andrei Demeny