2018. szeptember 17

A Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója, Bukarestben
Hétfőn, Bukarestben megkeződött a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója. A részvevők, kilenc államfő, egy miniszterelnök és számos európai és amerikai magas rangú tisztségviselő, két napon át gazdasági projekteket vitatnak meg az energia, a szállitási infrastruktúra és a kommunikáció terén az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger közötti régió fejlesztése érdekében. A Három Tenger Kezdeményezés az Európai Unió 12 tagállamának közös fellépése. A bukaresti csúcstalálkozón meghivottként részt vesz Jean-Claude Juncker, az Európa Bizottság elnöke is. A hétfői csúcsösszejövetel keretében sor kerül a Három Tenger Kezdeményezés első Gazdasági Fórumára is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)
Az Európai Beruházási Bank és a román Pénzügyminisztérium 450 millió euró értékű szerződést irt alá
Az Európai Beruházási Bank (EBB) és a román Pénzügyminisztérium 450 millió euró értékű szerződést irt alá hétfőn, amelyet Románia Vidékfejlesztési Programjára forditanak. A kölcsönből a mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását elősegitő 400 projektet, illetve a falusi környezteben élő lakosoknak nyújtott szolgáltatások javitását célzó 750 programot finanszirozzák. Werner Hoyer, az európai bank igazgatója kijelentette, hogy az EBB továbbra is támogatja a romániai vidékfejlsztést. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter közölte, hogy e projektet a mezőgazdasági minisztérium ülteti gyakoratba, de a pénzügyminisztérium monitorizálja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)
Trump: az Egyesült Államok együttműködik a Három Tenger Kezdeményezéssel az infrastruktúra-fejlesztésben
Az Egyesült Államok elkötelezetten együttműködik a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) 12 tagországával a térség energetikai, közlekedési és digitális infrastruktúrájának fejlesztésében – írta Donald Trump amerikai elnök a 3SI csúcstalálkozóját és hétfőn kezdődött bukaresti üzleti fórumát köszöntő levelében. Trump rámutatott: az Egyesült Államok büszke arra, hogy a cseppfolyósított gáz exportja révén a (Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között található) „stratégiai jelentőségű” térség partnere lehet, a bukaresti üzleti fórumra érkező amerikai küldöttséget pedig Rick Perry energiaügyi miniszter vezeti. Donald Trump külön gratulált Romániának, Bulgáriának, Magyarországnak, Ausztriának és Szlovákiának, hogy gázvezetékek építésével teszik változatosabbá az energiaellátást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)
Zöld utat adott az alkotmánybíróság az alkotmánymódosító referendumnak
Elhárult hétfőn az utolsó jogi akadály az október 7-ei referendum elől: az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a család meghatározásával kapcsolatos alkotmánymódosító jogszabály megfelel az alaptörvényben előírt követelményeknek. A taláros testület 7-2 arányban szavazott arról, hogy a múlt héten a szenátusban döntő házként elfogadott törvény nem tüközik az alkotmányba. A döntéssel hivatalossá vált, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosítáról október 7-én népszavazást tartanak Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)
Andrei Demeny