2019. május 24

Hat óra alatt elfogyott a háztartási eszközök roncsprogramjának második kiadására szánt büdzsé 65 százaléka

A háztartási gépek roncsprogramjának második kiadására negyvenmillió lejt, a tavalyi összeg kétszeresét különítette el a kormány. A programra előirányzott összeg csaknem 65% mindössze hat óra leforgása alatt elfogyott. A programra péntek reggeltől lehetett jelentkezni. A környezetvédelmi minisztérium által közzétett útmutató szerint idén mosogatógépet és televíziót is lehet vásárolni a háztartási gépek roncsprogramja keretében. A roncsautóprogram mintájára kidolgozott kezdeményezés révén az érdekeltek idén is értékutalványra válthatják régi típusú háztartási eszközeiket, és az így kapott vouchert energiatakarékos gépek vásárlására használhatják.A tervezet értelmében egy A++ energiahatékonysági besorolású mosógép megvásárlása esetén 200 lejes, az A+++-osért pedig 300 lejes értékutalvány jár. Az A++-os mosogatógépek esetében 300 lej, míg az A+++ energiahatékonyságúak esetében 400 lej értékű a kedvezmény. A háztartási gépek roncsprogramját tavaly indították el először, 20 millió lejes költségvetéssel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

A Duna–Fekete-tenger-csatorna átadásának 35. évfordulója

A Hajózható Csatornák Adminisztrációjának Országos Tanácsa pénteken, Agigeán ünnepelte Európa egyik legfontosabb hajozható csatornájának, a Duna–Fekete-tenger-csatorna átadásának 35. évfordulóját. Az ünnepségen részt vett az a 21 alkalmazott is, akik a csatorna hivatalos átadása óta dolgoznak a társaságnál. „A csatorna modernizálására hivatott projektneknek köszönhetően világviszonylatban továbbra is a hajozható csatornák élmezőnyében maradunk”, nyilatkozta Daniel Georgescu, a társaság vezérigazgatója. (RADOR HIRÜGZNÜKSÉG – 05.24)

A Pápalátogatás előkészületei

Már csak egy hét van Ferenc pápa romániai látogatásáig. A hatóságok az előkészületek utolsó simitásait végzik. A katólikus egyházfő május 31-én, pénteken érkezik Bukarestbe és három napig tartózkodik az országban. Május 31-én, Ferenc pápa látogatása napján, Bukarestben tanítási szünetet rendeltek el valamennyi oktatási intézményben, mig egy nappal korábban, csütörtökön részleges oktatási szünet lesz, közölte Ioana Neacşu, a bukaresti főtanfelügyelőség vezetője. Ferenc pápa június 1-én Csiksomlyóra látogat. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál Ferenc pápa látogatásának napjára korlátozták a beútalásokat és felfüggesztették a beteglátogatásokat, hogy biztosithassák a szentatya csiksomlyói látogatásán részt vevő zarándokok egészségi ellátását, amennyiben erre szükség lesz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Öt román katona megsérült Afganisztánban

A galaci Sfântul Andrei erővédelmi zászlóaljhoz tartozó katonák amerikai kollégáikkal aknavédelmi rendszerrel ellátott, úgynevezett MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) típusú járművel járőröztek, amikor a páncélozott csapatszállítót házi készítésű bombával megtámadták.A sérülteket a kandahári légibázis kórházában ápolják, közölte a román védelmi minisztérium. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Rozália Gănciulescu, RADOR