2021. január 20.

Ludovic Orban tegnap reagált először nyilvánosan az őt ért bírálatokra

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) több vezetője, köztük Bogdan Rareş első alelnök és Robert Sighiartău elmarasztalta a pártelnököt azért, mert szerintük nem megfelelően képviselte a párt érdekeit a koalíciós tárgyalásokon és mindketten úgy vélték, hogy változásra van szükség a PNL élén. Ludovic Orban ezzel szemben azt állítja, hogy nincs miért lemondania és ezeket a kérdéseket szigorúan a párton belül kell megvitatni.
Ludovic Orban: A Nemzeti Liberális Párt elnökét a Kongresszus választja meg. A Nemzeti Liberális Párt 2017 júniusában tartotta kongresszusát és ebben az évben esedékes egy újabb kongresszus összehívása. Amennyiben úgy döntök, hogy indulok egy újabb mandátumért, azt majd nyilvánosságra hozom. Bármilyen ügyet a Nemzeti Liberális Párt szabályzatában rögzített testületek előtt kell megvitatni. Én ott beszélem meg ezeket a kérdéseket a kollégáimmal és nem a nyilvánosság előtt. (RADOR Hírügynökség)

Az Országos Energiaügyi Szabályozó Hatóság (ANRE) ma dönt arról, hogy meghosszabbítja-e nyárig az háztartási előfizetők azon lehetőségét, hogy a szabadpiacon működő olcsóbb gázt és villanyáramot kínáló cégek szolgáltatásait vegyék igénybe

A határidő meghosszabbítására vonatkozó javaslatot az indokolta, hogy az előfizetők nem kellően tájékozottak az új lehetőségeket illetően. Nagyon sokan az év elejétől kezdődően sorban álltak a cégek ügyfélszolgálatainál, attól való félelmükben, hogy magasabb díjat kell majd fizetniük. Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke a közszolgálati rádiónak elmagyarázta, hogy a javasolt szabályozás értelmében mindazoknak akik az eddig érvényes rendelkezések értelmében az állami áramszolgáltató ügyfelei voltak, azaz mintegy hat millió személynek június 30-ig lehetősége lesz eldönteni, hogy a szabadpiacon működő melyik szolgáltatóhoz iratkozzon át és ez számára nem jelent többletköltséget. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megvitatta saját oktatásügyi elképzeléseit Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel

A legnagyobb ellenzéki párt képviselői azt javasolják, hogy a tanárok elsőbbséget élvezzenek a koronavírus elleni oltások beadásánál, majd mielőbb nyissák meg az iskolákat. A szociáldemokraták javasolják továbbá az oktatásra szánt költségvetés növelését, a szociális ösztöndíjak összegének emelését. A megbeszéléseken jelen volt Victor Negrescu, a PSD európai parlamenti képviselője.
Sorin Cîmpeanu szerint valóban szükséges az oktatási költségvetés növelése és azzal is egyetért, hogy mielőbb meg kell nyitni az iskolákat, de hozzátette, hogy ezt az intézkedést alaposan elő kell készíteni. A miniszter úgy vélte, hogy össze kell hangolni a különböző állami intézmények – mint például az oktatás és az egészségügy – tevékenységét és átlátható programokra, nemzeti konszenzusra van szükség ahhoz, hogy javuljon az oktatás minősége. (Rador Hírügynökség)

Hét municípium elektromos autóbuszokat fog kapni

A Fejlesztési Minisztérium közlése szerint szerződést kötöttek csehországi és lengyelországi cégekkel 131 ilyen jármű legyártására. Ezeket a következőképp osztják el: 40 autóbuszt kap Piteşti, 32-őt Marosvásárhely, 20-at Iaşi, Suceava 15-öt, Nagyszeben kilencet, Slatina nyolcat és Máramarossziget hetet. A szerződés a töltőállomások megépítésére is kiterjed, amelyet európai alapokból fognak finanszírozni. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR