2020. április 9

Koronavírus – Ötezer fölé emelkedett a romániai fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában jegyzett 441 új esettel 5202-re emelkedett a romániai Covid-19-fertőzöttek száma – számolt be csütörtökön kora délután a stratégiai kommunikációs törzs. A legfrissebb hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában újabb húsz halálesetet jegyeztek, és ezzel 229-re emelkedett a kórnak tulajdonított elhalálozások száma. Jelentősen, 119-cel növekedett az elmúlt napon a gyógyultnak nyilvánítottak száma. A járvány kezdete óta 647 fertőzött személy hagyhatta el gyógyultan a kórházat. A hivatalos adatok alapján elkészített statisztika azt jelzi, hogy az elmúlt három napban folyamatosan nőtt az új esetek száma, és eddig csak egy napon, április másodikán regisztráltak több új esetet, mint csütörtökön. Az is megállapítható azonban, hogy az új fertőzöttek száma jelentős mértékben függ az elvégzett tesztek számától. Míg vasárnap 2531 laborvizsgálat mutatott ki 251 fertőzést, és hétfőn 2364 teszt 193 fertőzést, kedden 2591 teszt 360-at, szerdán 3629 teszt 344-et, csütörtökön pedig 4595 teszt 441 fertőzést. Az adatok azt is jelzik, hogy az elmúlt 24 órában végezték a legtöbb koronavírus-tesztet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

A Dacia újrakezdi a termelést május 4-én

A francia Renault tulajdonában levő Dacia fokozatosan újrakezdi a termelést romániai üzemében, így május 4-én már teljes kapacitással fog működni – jelentette be csütörtökön a járműgyártó. A munka újrakezdését április 21-től hirdették meg, akkor a dolgozók egy része önkéntes alapon vállalhatja, hogy ismét bemegy dolgozni. Közölték, a tevékenység felfüggesztése idején kidolgozták és alkalmazták azokat a szükséges védekezési intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak közegészségügyi szempontból biztonságosan végezhessék feladatukat. A Dacia március 17-én függesztette fel dél-romániai üzemének működését, miután a román elnök elrendelte a rendkívüli állapotot a koronavírus-járvány miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

A Világbank szerint a román gazdaság alig 0,3 százalékkal nő az idén

A Világbank jelentősen rontotta a román gazdaság idei kilátásait, így 2020-ra alig 0,3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált a korábbi 3,8 százalékhoz mérten. A Világbank csütörtökön tette közzé tavaszi jelentését. A nemzetközi pénzintézet arra számít, hogy az idei első fél évben a román gazdaság teljesítményét jelentősen rontja a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében meghozott korlátozó intézkedések, amelyek megbénítják a gazdaságot. Azzal számolnak, hogy a második fél évben lassú felfele ívelés következik. A Világbank ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy az idén a román gazdaság recesszióba kerül, ennek elkerülése érdekében adópolitikai intézkedéseket javasol, amelyeket mind nemzeti, mind uniós szinten össze kell hangolni. Emellett szükségesnek tartja a közberuházások ösztönzését és az uniós támogatások hatékony felhasználását, a közigazgatás reformját, az állami vállalatok hatékonyságának növelését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

Új ideiglenes elnöke van a szenátusnak

Robert Cazanciuc eddigi alelnök személyében új ügyvivő elnöke van a szenátusnak csütörtöktől, miután szociáldemokrata párti (PSD-s) kollégája, Titus Corlăţean lemondott a tisztségről. Corlăţean a házbizottság ülésén jelentette be, hogy személyes okok miatt lemond a megbízatásról, és Robert Cazanciucot javasolta a helyére. Az új házelnök az intézményekkel és a hatóságokkal való, illetve a frakciók közötti párbeszéd mellett foglalt állást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)