35 de ani de la punerea în exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră, sărbătoriţi la Agigea

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile a sărbătorit vineri la Agigea 35 de ani de la punerea în exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră, una dintre cele mai importante căi navigabile din Europa. La ceremonie au fost premiaţi 21 de angajaţi care lucrează în companie încă de la inaugurarea oficială a canalului, după cum transmite corespondentul RRA Sorin Cealera.

Reporter: Oamenii care au scris istoria Canalului Dunăre – Marea Neagră, un obiectiv economic unic în țară, s-au aflat în centrul atenției la ceremonia de astăzi.

Mihai Aurel Buștiuc: Mă numesc Buștiuc Mihai Aurel, sunt inginer la Canalul Dunăre – Marea Neagră din 1981 până în prezent. Am prins vremurile acelea când se muncea tare mult. Cea mai mare lucrare a acestei țări, o lucrare grandioasă, care de altfel cred că nu s-ar mai putea face acum cu ceea ce avem noi în țară.

Reporter: Datorită proiectelor de modernizare, au crescut traficul și siguranța navigației, precum și numărul de ecluzări.

Daniel Georgescu, directorul general al companiei: Rămânem în continuare în topul canalelor navigabile la nivel mondial și datorită faptului că proiectele pe care le-am accesat ne țin acolo sus.

Reporter: Canalul scurtează cu 400 km ruta mărfurilor de la Marea Neagră până în porturile din Europa Centrală.

Ionel Minea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: Consider că este necesară corelarea Strategiei Mării Negre cu Strategia Regiunii Dunării. Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile joacă în acest moment un rol important. Aceste strategii vor aduce un aport semnificativ la valorificarea schimburilor de mărfuri derulate la nivel național și internațional.

Reporter: În acest an, compania a înregistrat un trafic de peste 10 milioane tone, cu 2 milioane mai mult decât valoarea prognozată, principalele mărfuri tranzitate fiind minereurile, produsele agricole, produse rafinate din petrol, cărbune, țiței și gaze naturale./dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 mai