Guvernul a aprobat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, situaţie care permite startul Programului Rabla 2023 până la sfârşitul lunii

Guvernul a aprobat, astăzi, bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, situaţie care permite startul Programului Rabla 2023 până la sfârşitul lunii.

Ediţia din acest an aduce două schimbări majore la Rabla Clasic şi la Rabla Plus, după cum aflăm de la reporterul RRA, Alexandru Lancuzov.

Reporter: La programul „Rabla clasic” prima de casare crește de la 6.000 de lei, cât era anul trecut, la 7.000 de lei pentru a acoperi inflația de aproape 16% de la sfârșitul anului 2022. În total cu două prime de casare și motor cu emisii scăzute se poate ajunge la aproape 3.000 de euro reducere adică un sfert din prețul unei mașini noi de volum cu dotările de bază.

Adrian Sandu este secretar general al Asociației Constructorilor de Automobile din România ACAROM: O valoare actualizată a voucherului atrage mai mulți clienți. Trebuie să ținem cont de faptul că anul trecut am avut o inflație de două cifre, iar această creștere ar fi una necesară pentru a păstra gradul de activitate al acestui program. Noi sperăm să înceapă cât mai repede.

Reporter: La programul „Rabla plus”, prin care statul dă un bonus de aproape 11.000 de euro pentru mașinile electrice, ministerul Mediului a introdus un prag de 75.000 de euro pentru valoarea maximă a automobilului nou.

Adrian Mitrea, jurnalist auto: La mașinile care sunt foarte aproape de acel prag să zicem că producătorul și dealerul ar putea să găsească o soluție ca să ajusteze prețul mașinii astfel încât ea să fie eligibilă, dar poate sunt mașini care sar de acest prag de 75.000 de euro, cu 3 –4-5.000 de euro și atunci această sumă este posibil să nu mai poată fi acoperită de producători sau de dealeri.

Reporter: Anul trecut la fiecare mașină nouă cumpărată alte patru la mâna a doua au fost aduse din afară, importul autoturismelor rulate fiind în scădere./ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 martie