2015. július 1

Az államelnök kihirdette az adótörvényt

Klaus Iohannis államelnök szerdán kihirdette az adózás rendjéről szóló törvényt, amelyet nemrég hagyott jová a parlament. Az új adótörvény egyebek mellett előirányozza a hozzáadottérték-adó 24%-ról 19%-ra való csökkentését 2016 január 1-től, valamint a speciális épitkezésekre kirótt adó hatálytalanitását. Az új jogszabály értelmében az épületekre az adót ezek rendeltetésétől  – rezidencia vagy sem – , illetve a tulajdonos státusától – jogi vagy fizikai személy – függően róják ki. Ami a beltelkeket illeti, minimális és maximális adószintet állapitanak meg. Ugyanakkor a mezőgazdasági szállitási eszközök esetenként mentesülhetnek az adótól, illetve alacsonyabb adót kell fizetni ezek használatára. Megjegyezendő, hogy az adótörvényt módositó törvénytervezetet valamennyi parlamenti frakció támogatta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

A „Mihai Viteazu” Protokoll Gárdaezred fennállásának 155. évfordulóját ünnepli

A „Mihai Viteazu” Protokoll Gárdaezred fennállásának 155-ik évfordulóját ünnepli. Az ünnepi ceremónián részt vett Klaus Iohannis államelnök, Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök és a Mircea Dusa védelmi miniszter. Klaus Iohannis beszédében felidézte a „Mihai Viteazu” Protokoll Gárdaezred történelmét. „Alexandru Ioan Cuza uralkodó 155 évvel ezelőtt, 1860 július 1-én irta alá az I. Tiraliori Zászlóalj megalakulására vonatkozó dokumentumot, amely a gárdaegységek történetének kezdetét jelentette. A „Mihai Viteazu” Gárdaezred továbbviszi elődjei hagyományát és történelmét”, hangsúlyozta az államelnök, hozzáfűzve: a „Mihai Viteazu” Protokoll Gárdaezred a román hadsereg emblematikus egysége, amely mindig készenáll a rábizott küldetések teljesitésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

A görög kormányfő bizonyos engedményeket tett a nemzetközi hitelezőknek

A BBC brit hirügynökség idézte nemzetközi sajtó szerint Alexis Ciprasz görög kormányfő bizonyos engedményeket tett a nemzetközi hitelezőknek. A Financial Times napilaphoz eljutott két oldalas levél szerint a görög kormányfő elfogadja a nemzetközi hitelezők által a görögországi referendum megszervezésének bejelentése előtt kitűzött feltételeket. Az emlitett forrás szerint Alexis Ciprasz mindössze két apró dolgot kér, nevezetesen azt, hogy a görög szigetek kaphassanak áfakedvezményt, valamint azt, hogy a rohamosan idősödő Görögországban 2022-ig 67 évre emeljék a nyugdijkorhatárt, de ezt nem mostantól kezdve, hanem csak októbertől. Mint ismeretes, az eurózóna pénzügyminiszterei kedden elutasitották a görög kormány adósságkifizetésének elhalasztását, igy Görögország az első európai állam lett, amely nem törleszti adósság-részleteit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben. A lap szerint az eurózóna pénzügyminiszterei szerda délután tárgyalják meg Brüsszelben az újabb görög fejleményeket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

A bányászok sztrájkkal fenyegetnek, mivel nem folyósitották teljes egészében fizetésüket

A Hunedoara Energetikai Komplexumnál újból feszült a helyzet, mivel a négy bányakitermelés dolgozói a munka letevésével fenyegetnek annak nyomán, hogy június végén béreiket 75%-os arányban fizették ki. A lupényi bányaszakszervezet vezetője, Darius Câmpeanu, kijelentette, hogy a IV. váltás bányászai a múlt éjszaka nem akartak lemenni a bányába és nehezen sikerült meggyőznie őket, hogy lássanak munkához. A szakszervezet szerint a helyzet feszült, ami a munka beszüntetéséhez is vezethet, ha rövid időn belül nem oldódik meg a fizetésekkel kapcsolatos probléma. A komplexum vezetősége közölte, hogy erőfeszitéseket tesz e helyzet rendezésére, de a likviditások hiányában nagyon nehéz megoldást találni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

„Media 2020” nemzetközi konferencia

A Román Rádió és az Ázsia-Csendes-oceáni Audiovizuális Unió (ABU) szervezésében június 30-án és július 1-én, Bukarestben a „Media 2020” elnevezéssel nemzetközi konferecenciára került sor. A két napos konferencia második és egyben utolsó napján a részvevők az „Állampolgári zsurnalizmus, a radió-és tv-műsorok szolgáltatóinak életmentő szerepéről vitakoztak, olyan esetekben, amelyek különböző természeti katasztrófák bekövetkezésekor adódnak. A klasszikus média, de elsősorban a rádió és a televizió, a kommunikációs platformokat információ-forrásként használják. Carsten Dufner, aki Németországból érkezett a konferenciára, a közösségi portálok társadalomformáló és befolyásoló hatásáról beszélt, mig Japán képviselője, Toshiyuki Sato,  beszámolt az NHK radió és televizió által alkalmazott eljárásokról az olyan nagy földrengések esetén, mint amilyen, például a 2011-es kérekmozgás és cunámi is volt. A Media 2020 bukaresti nemzetközi konferencián négy kontinensről vesznek részt a digitális rádió képviselői: sajtómenedzserek, újságirók, gyártók és műsorvezetők. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Andrei Demeny