2015. október 19

Victor Ponta miniszterelnök megvitatta a költségvetési kiigazitást a Liberálisok és Demokraták Szövetségének két társelnökével

Victor Ponta miniszterelnök közölte, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) két társelnökével megvitatta a költségvetési kiigazitást, amelyet a kormány a hét végén szavaz meg. „A pénteki külön kormányülésen meghozzuk a szükséges intézkedéseket az orvosok bérének kifizetéséhez szükséges költségvetési források biztositása érdekében és jóváhagyjuk az idei szárazság miatt nagy károkat elszenvedett 170 ezer gazdálkodónak folyósitandó kártéritést”, fűzte hozzá a kormányfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Az egészségügyi szakértők szerint a román orvosokat fel kell késziteni a menekültek gyógykezelésére

Az ICAR Alapítvány egészségügyi szakértői szerint a román orvosokat fel kell késziteni a menekültek gyógykezelésére. A szakértők az Orvoskollégium, az Egészségbiztosító Pénztár, az Egészségügyi Minisztérium és nemkormányzati szervezetek képviselőiből álló munkacsoport létrehozását javasolták az orvosok felkészitésére. Camelia Doru orvos a román rádiónak adott interjúban egyebek mellett kihangsúlyozta: az orvosoknak meg kell tanulniuk tolmács segitségével dolgozni.”A fordítás pontossága életbevágó, de az orvosnak sokat kell tudnia a menekült származási országáról, arról, hogy mi történt vele útja során Romániáig, nem beszélve a helyi orvosi hagyományokról, szokásokról”, fűzte hozzá Camelia Doru. Az ICAR a kormány által nemrág javasolt Menekültek Integrálását Elősegitő Országos Koalició tagja. A koalició tagjai a jövő héten találkoznk először a miniszterelnökkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Megnyilt a közforgalom előtt az új Agigea-hid

Átadták a forgalomnak az új Agigea-hidat, amely közvetlen kapcsolatot teremt a konstancai kikötő és a Napfény autópálya között. A hid 360 méter hosszú és négy forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

A liberálisok támogatják a jelenlegi kisinyóvi kormánykoaliciót

„Moldova Köztársaságnak folytatnia kell a refomok gyakorlatba ültetését, valamint a Nemzetközi Valutalappal fenntartott dialógust”, hangsúlyozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője. Ionuţ Stroe a PNL támogatásáról biztositotta a jelenlegi, Európa-barát kisinyóvi kormánykoaliciót.”Véleményünk szerint a pro-európai, hatalmon levő kormánykoaliciónak eleget kell tennie a reformok gyakorlatba ültetése terén tett vállalásainak”, fűzte hozzá a liberális szóvivő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Románia csaknem 80 százalékkal kevesebb földgázt importált az első nyolc hónapban

Románia csaknem 80 százalékkal kevesebb földgázt importált az idei év első nyolc hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakhoz képest, közölte hétfőn a román média a Országos Statisztikai Intézet adataira hivatkozva. Az első nyolc hónapban Románia 67 100 tonna kőolaj-egyenértékű földgázt importált, ami 79,7 százalékkal kevesebb a tavalyi hasonló időszakban jegyzett 447 400 tonna kőolaj-egyenértékhez képest. Ugyanakkor a földgázkitermelés 1,1 százalékkal csökkent az elemzett időszakban. A kitermelés 5,706 millió kőolaj-egyenérték földgáz volt, így 64 700 tonna kőolaj-egyenértékkel kevesebb földgázt termeltek ki az első nyolc hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest.A Románia 2015-2035-ös energiastratégiáját ismertető dokumentum szerint az ország gáztartalékai mintegy 14 évre elegendőek, amennyiben éves 11 milliárd köbméter belföldi fogyasztással számolnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)