2023. február 23.

Maia Sandu Moldova Köztársaság elnöke ma hivatalos látogatást tesz Bukarestben

A látogatásra nem véletlenül az ukrajnai orosz invázió kezdetének egyéves évfordulója előtt kerül sor. A két elnök eszmecserét folytat majd a biztonsági kihívásokról, valamint az ukrajnai orosz agresszió gazdasági, szociális és humanitárius hatásainak kezeléséről – közölte a bukaresti elnöki hivatal. A két államfő közötti megbeszéléseken várhatóan szó lesz a stratégiai érdekű közös projektekről is az energia, a közlekedés, az egészségügy, az oktatás és a digitalizáció területén, különös tekintettel a Moldovát az Európai Unióval összekötő kezdeményezésekre.

Maia Sandu Varsóban tett látogatást, ahol Joe Biden amerikai elnök beszédet mondott majdnem egy évvel az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kitörése után. A beszédet követően Joe Biden találkozott Maia Sanduval, és a Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök a megbeszélések során megerősítette, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja a Moldovai Köztársaság szuverenitását és területi integritását.

Maia Sandu a maga részéről egy közösségi oldalon azt írta, hogy a Moldovai Köztársaság nagyra értékeli a szabadságot, és elkötelezett amellett, hogy a szabad világ része maradjon. (Radio România Actualităţi)

Megkezdődött a koalíciós pártok vezetőinek tanácskozása

Politikai források szerint a koalíciót alkotó pártok képviselői a kormánypalotában egy órával ezelőtt kezdődött megbeszélésen szeretnék meghatározni az oktatási törvények jóváhagyásának menetrendjét, amelyeket először a kormány fogadna el, majd, majd a parlamentben tárgyalnák meg őket. Ugyanezek a források szerint egy másik kérdés lenne az úgynevezett „polcadó”, amely jelenleg 20%-os. A liberálisok szeretnék, ha ezt az adót csökkentenék, akárcsak a szociáldemokraták, akik szintén az élelmiszerárak csökkentésére szeretnének megoldást. Másrészt Románia saját kiskereskedelmi láncot alakíthatna ki a fogyasztási cikkek számára, és az egyik megoldás az élelmiszeripari cégeknek nyújtott, mintegy tízmillió eurós támogatási program lehetne. (Radio România Actualităţi)

Május 3-án kezdődik az idén ősszel az iskolák előkészítő osztályaiba induló gyermekek beiratkozása

A jelentkezéseket május 18-ig lehet kitölteni és benyújtani, majd május 19-ike és 22-ike között feldolgozzák és beosztják a gyerekeket az iskolájukba. Az oktatási miniszter rendelete szerint, amelyet már elküldtek a Hivatalos Közlönynek, a nem a lakóhelyi körzetbe tartozó iskolákba való beiratkozás május 23-ika és 29-ike között történhet. A beiratkozás második szakasza június 5-én kezdődik, és a 2023-2024-es tanévben előkészítő osztályba járó gyermekek végleges listáját június 15-én küldik ki az egyes iskolák. (Radio România Actualităţi)

A közszolgálati rádió Bukarest FM csatornája és a RADOR Hírügynökség pénteken, február 24-én, egy évvel az ukrajnai háború kitörése után, elektronikus formában és a stirilerazboiului.ro weboldalon is megjelenteti a Románia szomszédságában zajló háborúról kiadott könyvet

A honlapon felfedezhető komplex és szakszerű információk a konfliktus első 30 napját ölelik fel, ahogyan arról a RADOR hírügynökség 2022. február 21-ike és március 22-ike között beszámolt. Úgy döntöttünk, hogy február 21-től követjük a híreket, amikor felvetődtek az első komolyabb aggályok egy esetleges invázióval kapcsolatban. Az érdeklődők a honlapon a Román Rádió saját híreit, valamint a külföldi hírcsatornák napi megfigyeléséből származó információkat találják meg. A híreket időrendi sorrendben, politikai, katonai, gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból csoportosítottuk, és minden olyan változtatás vagy kiegészítés nélkül közöljük, amely befolyásolhatja az olvasó megítélését.

Miért akartuk ezt az oldalt létrehozni?

Mert szerettünk volna áttekintést adni, egy évvel a háború kitörése után, hogy megfigyelhessük, elgondolkodhassunk és megérthessük, hogyan alakultak az események és milyen hatással voltak az életünkre. Mi változott? Hogyan változtunk? Büszkék vagyunk arra, hogy így teljesíthettük a Román Rádió közszolgálati feladatát.

A warnews.ro dokumentum különleges elemei a Román Rádió haditudósítóinak – Mario Balint, Alex Buzică és Ilie Pintea – Ukrajnábül küldött vallomásai. megható beszámolók ezek a háború sújtotta Ukrajnában élő emberek drámai életéről.

Ebben a bonyolult nemzetközi kontextusban úgy éreztük, hogy a hírek módszertani indexelése éppúgy szükséges a jelenben, mint amennyire hasznos azoknak, akik a jövőben igyekeznek majd megfejteni e napok valóságát. A projektet Adelina Tocitu, a București FM szerkesztője koordinálta, Flavia Voinea, București FM, és Carmen Ionescu, RADOR Hírügynökség menedzsereinek támogatásával.

A honlap elindítását a România Cultural Rádió által szervezett „Élet egy bőröndben” koncert-rendezvényen is bejelentik február 25-én, szombaton, amikor a Rádió hangversenytermébe érkező nézők QR-kóddal ellátott képeslapokat kapnak, amelyek beolvasása után a stirilerazboiului.ro honlapra jutnak.

Meghívjuk Önöket, hogy csatlakozzanak hozzánk ezen az emlékező úton. Kutatók, történészek, tanárok, diákok, doktoranduszok és bárki, aki tiszta képet szeretne kapni a közelmúlt történelméről, felfedezheti, mint egy hullámvasúton, a kezdet meglepetését, a félelmet, a kétségbeesést, a csatákat, a harcosokat, a tankok által elűzött asszonyokat gyermekeikkel, a propagandát, a haditechnikát, a pletykákat. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin