2017. január 5

A szenátus jóváhagyta a kormányt sürgösségi rendeletek kibocsátásra felhatalmazó törvénytervezetet

A szenátus jóváhagyta ama törvénytervezetet, amely a kormányt felhatalmazza sürgösségi rendeletek kibocsátásra a parlamenti vakáció alatt. A jogszabálytervezetet megküldik a képviselőháznak is, mivel e dokumentum esetében a döntő fórum az alsóház. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.01)

A Nép Ügyvédje az Alkotmánybirósághoz fordult

A Nép Ügyvédje beterjesztette észrevételét az Alkotmánybirósághoz azon törvény kapcsán, mely értelmében nem vehetnek részt a kormányban bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek.Mint az intézmény vezetője, Victor Ciorbă elmondta, a 90/2001. számú törvény 2. szakaszáról van szó, amely megszegi az alkotmány több cikkelyét, valamint több nemzetközi szabályt. Egyébként a választási kampányban az emlitett törvényre hivatkozott Klaus Iohannis államfő is, amikor kijelentette, hogy semmiképpen sem nevezi ki miniszterelnöknek büntetett előélete miatt Liviu Dragneát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.01)

A spanyol kormányfő táviratban gratulált az új román miniszterelnöknek

Mariano Rajoy spanyol kormányfő táviratban gratulált Sorin Mihai Grindeanu új román miniszterelnöknek, mandátuma átvétele alkalmából. A táviratban Mariano Rajoy emlékeztetett arra, hogy Spanyolország és Románia stratégiai partnerek, szorosan együttműködnek az Európai Unió, a NATO és az Egyesült Nemzetek Szervezete keretében. „A két ország hatékonyan közreműködik a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben is. Spanyolország és Románia közötti baráti kapcsolat a két társadalom között kiépült szoros viszonyra is alapszik. A Spanyolországban élő román közösség a beilleszkedés és dinamizmus példaképe”, hangsúlyozta a spanyol kormányfő. Mariano Rajoy biztositotta az új román kormányfőt afelöl, hogy számithat a madridi kormány közreműködésére, a kétoldalú kapcsolatok valamennyi téren való konszolidálására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.01)

Távollétében előzetes letartóztatási parancsot adnak ki Sebastian Ghiţă nevére

A Legfelső Bíróság csütörtöki döntése értelmében, távollétében előzetes letartóztatási parancsot adnak ki Sebastian Ghiţă nevére. A döntés nem végleges, de végrehajtandó. Az erre vonatkozó kérést az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nyújtotta be. A vádhatóság arra hivatkozva kérte, módosítsák előzetes letartóztatásra a Ghiţă ellen elrendelt hatósági felügyeletet, hogy a volt képviselő nem teljesítette utóbbi kényszerintézkedéssel járó kötelezettségeit. A DNA egyik ügyésze közölte csütörtökön a bírói testülettel, hogy az üzletember két alkalommal is elmulasztott megjelenni a Prahova Megyei Rendőr-felügyelőségen, ahogyan azt kötelessége lett volna megtennie. Ghiţă ügyvédje elismerte a tárgyaláson, hogy védence nem tett eleget a hatósági felügyelettel járó kötelezettségének, majd hozzátette, egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a volt képviselő elhagyta volna az országot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.01)

Továbbra sem kaphatnak ebédjegyet a közalkalmazottak

Az avocatnet.ro tájékoztatása szerint a múlt év végén közölték a Hivatalos Közlönyben a 2016/99-es sürgősségi kormányrendeletet, mely szerint a közalkalmazottak február 28-ig nem jogosultak az élelmiszer- és ajándékutalványokra, illetve a hasonló jellegű különleges juttatásokra.A rendelet értelmében az ebédjegyekre jogosultak azonban azoknak a közintézményeknek az alkalmazottai, amelyek a bevételeikből biztosítani tudják a működésüket, valamint a közpénzekből finanszírozott klubok élsportolói, illetve azok a diákok, egyetemi hallgatók, kutatók és oktatók, akik kiváló eredményeket értek el nemzetközi versenyeken.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.01)/rganciu