Şeful NATO vizitează sediul viitorului centru din România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus joi că alianţa nu vede „ameninţări directe”, în încercarea de a reasigura membrii alianţei din apropierea Rusiei. „Vedem o Rusie mai asertivă, care încearcă să intimideze vecinii prin schimbarea graniţelor cu ajutorul forţei”, a spus Stoltenberg în timpul unei vizite făcute la Bucureşti pentru a inspecta locul unde alianţa va construi un centru, drept reacţie la criza din Ucraina. „NATO nu caută confruntarea cu nimeni”, a spus el. „Dar noi vrem să menţinem siguranţa membrilor noştri din Est şi din Sud”.

El a adăugat că „nu am constatat nici un fel de ameninţări imediate împotriva aliaţilor noştri din vecinătate”.

Stoltenberg urma să viziteze, tot joi, Unitatea forţei de integrare NATO, similară celor ce vor fi construite în Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania. România va avea şi ea un centru de comandă divizionar multinaţional, care va răspunde de România şi Bulgaria.

Alianţa spune că cele şase mici centre de comandă vor fi gata la sfârşitul anului, fiecare având un personal de 40 de oameni care participă la exerciţii şi pot facilita desfăşurarea rapidă de forţe în regiune.

Traducerea: Adriana Buzoianu

THE NEW YORK TIMES  -SUA  –  2 iunie