Julia, maşina de lemn adusă de români la Frankfurt 2015

sursa: www.radiochisinau.md
sursa: www.radiochisinau.md

Julia, aşa se numeşte maşina cu caroserie de lemn adusă de Szabo Peter la Salonul Auto de la Frankfurt.
Peter a lucrat vreme de trei ani la această maşină, undeva lângă Târgu Mureş, iar rezultatul atrăgea atenţia în standul unei companii germane de servicii electronice ultra-avansate: nu vezi în fiecare zi o maşină din lemn într-un stand de tehnologie de ultimă generaţie!
Povestea maşinii este simplă, pe măsura celui care a creat-o: din pasiune faţă de lucrul în lemn, dar şi faţă de mecanică, Peter s-a apucat să lucreze din lemn de frasin o caroserie care seamănă cu elegantele cabriolete sport ale perioadei interbelice. Pe dedesubt se află un şasiu creat de mâna lui, pe baza punţilor preluate de pe un Ford Taunus. Pe deasupra, lemnul este şlefuit şi lăcuit, senzaţiile tactile fiind deosebite.
Tot de pe Fordul Taunus a fost preluat şi motorul V6, de pe un Ford Probe au fost luate scaunele, care au fost retapiţate şi adaptate formei maşinii de către un alt artizan, tot din Târgu Mureş, în timp ce parbrizul a fost preluat de pe un Mercedes-Benz Cobra – a fost nevoie de trei încercări pentru ca pabrizul să fie tăiat cum trebuie, fără a se mai sparge.
Peter a adăugat apoi partea de electronică de la firma de navigaţie germană, dar şi câteva elemente de rafinament, cum ar fi capota motorului, care se ridică hidraulic, acţionată de la un buton din bord.
Maşina nu este încă complet gata, Szabo Peter dorind să continue amenajarea compartimentului motor şi izolarea acestuia, pentru ca Julia, aşa cum se numeşte cabrioletul (semn de respect faţă de soţia artizanului), să poată circula pe roţile proprii fără nicio problemă. Evident, este şi nerăbdător să găsească un client pentru creaţia sa, care a reuşit, iată, să atragă atenţia unei companii germane de înaltă tehnologie.

(www.radiochisinau.md – 18 septembrie)