Meduza Turritopsis Nutricula – singurul organism care poate trăi veşnic

Turritopsis Nutricula este o specie de meduză care poate îmbătrâni sau întineri, ceea ce o face, teoretic, nemuritoare.

DHafVdB

Majoritatea meduzelor trăiesc de la câteva ore la câteva luni, deşi există şi specii care trăiesc câţiva ani. Turritopsis Nutricula are însă potenţialul de a trăi veşnic, dacă nu intervin alţi factori sau prădători care să-i curme viaţa.

Ca orice organism viu, ea îmbătrâneşte, dar are şi particularitatea uimitoare de a inversa acest proces şi de a întineri, având astfel o biologie unică. Procesul de reproducere este similar celorlalte specii de meduză. Larvele eliminate de femelă se prind de rocile submarine şi formează colonii de polipi interconectaţi prin tuburi cu ajutorul cărora se hrănesc. Aceştia cresc şi se desprind în momentul în care corpul este complet format. Meduzele sunt purtate de curenţi şi îşi procură hrana pe măsură ce o întâlnesc.

Specia Turritopsis Nutricula are abilitatea extraordinară de a se proteja în perioadele în care hrana este deficitară sau mediul devine neprielnic. Condiţiile vitrege declanşează în corpul meduzei un mecanism numit transdiferenţiere celulară prin care celulele încep să se transforme dintr-un tip în altul până când organismul ajunge din nou în stadiul de polip. De aici, procesul de îmbătrânire se reia, iar aceste secvenţe se pot repeta la infinit. Acestă miraculoasă capacitate le conferă posibilitatea de a fi nemuritoare din punct de vedere biologic.

www.todayifoundout.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă