Teniile existau şi pe vremea dinozaurilor

Oamenii de știință au emis de multă vreme ipoteza că teniile, paraziți intestinali neplăcuţi, au existat din timpuri imemoriale, dar până acum lipseau dovezile fosile directe care să confirme această teorie. Dar au apărut. O echipă internațională de cercetători anunță că a identificat una dintre aceste creaturi blocate în chihlimbar de aproximativ 100 de milioane de ani, oferind astfel noi perspective asupra evoluției acestor paraziți și a coexistenței lor străvechi cu alte organisme.
Omniprezenţi în ecosistemele de astăzi, paraziții sunt rareori păstrați în evidența geologică, în special viermii precum teniile. Acești paraziți, care aparțin grupului specializat de platihelminți (sau viermi plati), au un ciclu de viață complex care implică cel puțin două gazde și infectează o varietate de vertebrate. Se hrănesc cu nutrienții prezenți în intestinele victimelor lor, agățandu-se folosind capete de prindere echipate cu cârlige, ventuze sau tentacule. Ele pot infecta în continuare o varietate de gazde, inclusiv oameni și animale, și sunt de obicei răspândite prin ouă sau larve consumate în alimente, sol sau apă contaminate.
Fosilele lor sunt totuși excepțional de rare datorită țesuturilor moi și a habitatelor ascunse. Până acum, singurul exemplu larg acceptat de fosilă de tenie datează din Permian, sub formă de ouă descoperite într-un coprolit de rechin. Această raritate a fosilelor corporale a limitat astfel considerabil înțelegerea noastră asupra evoluției lor timpurii, ceea ce conferă o importanță semnificativă acestei descoperiri.
Această fosilă preistorică, identificată în chihlimbarul Kachin din Cretacicul mijlociu din Valea Hukawng, în nordul Myanmarului, oferă o perspectivă rară asupra istoriei evolutive a teniei. Se spune că chihlimbarul, care s-a format pe o coastă preistorică, ar fi păstrat în mod specific un fragment din ceea ce pare a fi un tentacul de tenie. Caracteristicile acestui fragment se potrivesc cu cele ale exemplarelor moderne despre care se știe că infectează peștii elasmobranchi, cum ar fi razele și rechinii.
Cercetătorii cred că acest specimen fosilizat a infectat o gazdă elasmobranhică care a eşuat pe o plajă din cauza mareelor sau a unei furtuni. În urma acestui lucru, animalul ar fi fost mușcat de un prădător terestru sau un scavenger, ducând la eliberarea tentaculului teniei, care a fost prins în rășina unei plante din apropiere.
Această descoperire provoacă cunoștințele anterioare despre istoria evolutivă a teniei. În timp ce oamenii de știință au estimat că acești paraziți existau de aproximativ 100 de milioane de ani, lipsa dovezilor fosile directe a făcut această teorie dificil de confirmat. Acum, această fosilă oferă o confirmare tangibilă a vechimii lor ca paraziți intestinali. Detaliile studiului au fost publicate în revista „Geology”. (www.sciencepost.fr – 2 aprilie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (7 aprilie)