Naşterea copilului teribil al Radio România: Radio3Net

La 1 februarie 2001 a fost inaugurata Camera stirilor, echipata cu cel mai performant nivel tehnologic al momentului, cu un sistem computerizat care asigura permanenta conectare la multitudinea de fluxuri informationale, selectarea rapida a stirilor si accesarea în timp real a tuturor informatiilor.

8Tot in aceasta luna, Editura Casa Radio initiaza seria Magister a colectiei „Biblioteca Radio” cu volumul eveniment „Sfaturi pe întunerec” de Nicolae Iorga, prima editie critica si integrala a conferintelor radiofonice ale marelui carturar, din perioada 1931-1940.

La 1 iulie incepe difuzarea programului estival „Radio Vacanta Copiilor”, un program interactiv pentru taberele de copii si tineret de la Navodari, iar la 26 septembrie, Radio România Tineret lanseaza emisiunea „Vârsta de aur” dedicata comunicarii între generatii.

In vara lui 2002, Radio România Muzical primeste la Festivalul „Primavara la Shanghai”, dist inctia „Clopotul de Aur” si premiul pentru cea mai buna conceptie, pentru emisunea „Într-o lume a timpului”. O alta distinctie castigata a fost cea din decembrie 2002, unde Radio România International obtine doua premii la Concursul national pentru jurnalism, la categoria reportaj radiofonic.

Pe 23 februarie 2003, in premiera absoluta în presa audiovizuala, o echipa de reporteri speciali de la Radio România a transmis în direct de pe portavionul american Abraham-Lincoln, stationat în apele teritoriale ale Bahreinului, în timpul razboiului din Irak.

Anul 2004 aduce si lumea europeana in viata radioului public roman, cat si introducerea acestuia in lumea europeana. Astfel, pe 19 iunie este inaugurat biroul corespondentilor Radio România la Bruxelles, iar Orchestra Nationala Radio incepe sirul concertelor nationale, cat si celor internationale.

La 1 noiembrie are loc lansarea oficiala a emisiei digitale prin internet a postului Radio România Tineret, care se va numi Radio3Net, nume pe care il poarta si astazi.

Anul 2005 este unul cultural, mai cultural decat in mod obisnuit pentru Radio Romania. Acum, redactia emisiunilor educative initiaza un nou ciclu difuzat saptamânal pe postul Radio România Cultural, intitulat „Stiinta si religia”. Acestea, cat si alte evenimente au facut din Radiodifuziunea Romana o emblema culturala si educativa.

buletin