2015. november 5

Cotroceni konzultálások az új miniszterelnök megnevezéséért

Az új miniszterelnök megnevezéséért sorra került Cotroceni tanácskozásokon mostanig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) delegációi vettek rész. A Klaus Iohannis államfővel folytatott megbeszélésen a szociáldemokraták nem neveztek meg egyetlen személyt sem a kormányfői tisztség betöltésére és ehelyett egy minimális prioritás-csomag kijelölését javasolták az államfőnek. Véleményük szerint csak ezután tárgyalhatnak arról, hogy ki legyen a miniszterelnök. A liberálisok az előrehozott választások megszervezését hangoztatták, mint lehetséges megoldás a politikai osztály megreformálására. A PNL – a szociáldemokratákhoz hasonlóan – nem tett javaslatot a miniszterelnöki tisztségre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11. 05)

Megtartotta első, kötetlen ülését Sorin Mihai Câmpeanu ideiglenes miniszterelnök

Sorin Mihai Câmpeanu ideiglenes miniszterelnök csütörtökön, a Victoria palotában megtarotta első, kötetlen ülését. Az ideiglenes miniszterelnök ezt megelőzően Klaus Iohannis államfővel a jövő évi költségvetésről és a Colectiv Klubb tragádia sebesültjeinek megfelelő orvosi gondozásáról tárgyalt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

Az Európai Bizottság előrejelzése a román gazdaság alakulásáról

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint, a román gazdaság folyamatosan növekszik a következő két évben, mig jövőre eléri a 4,1%-os növekedést, amely a fogyasztás növekedésének köszönhető. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke úgy vélte: „Románia gazdasági teljesitményének javitása nem lett volna lehetséges az adóügyi reformok nélkül. Mindezek ellenére, a struktúrális reformok folytatása, a gazdasági növekedés rövid- és közép távú fenntartása továbbra is rendkivül fontos”. Az Európai Bizottság ez évre 3,5%-ig terjedő gazdasági növekedést jósolt Romániának és a munkanélküliség folyamatos csökkenésére számit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

A SUA bukaresti nagykövete üdvözölte azt, amiként a román állampolgárok érvényesitették szólásszabadságukat

A nagyméretű megmozdulás és békés tiltakozás után két napra az USA romániai nagykövete arra ösztönözte a román állampolgárokat, hogy továbbra is vegyenek részt a társadalmat érintő folyamatokban. Hans Klemm az Egyesült Államok nagykövetsége által nyilvánosságra hozott nyilatkozatban üdvözölte azt, amiként a románok érvényesitették szólásszabadságukat és együtt működtek az állemelnökkel. Mint rámutatott, részükről elvárja, hogy ugyanigy együttműködjenek az ideigelenes miniszterelnökkel és a kormánnyal a közös, prioritásnak számitó területeken. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11. 05)

Rozalia Ganciu