UPDATE: Oroare şi emoţie în lume după atentatele de la Paris

Poliţia din Bruxelles a operat mai multe arestări în conexiune cu atacurile teroriste din Paris

Poliţia din Bruxelles, Belgia, a efectuat mai multe arestări în conexiune cu atacurile teroriste de vineri, de la Paris. Ministerul belgian al justiţiei a declarat că arestările au fost operate după ce o maşină cu plăcuţe de înmatriculare belgiene a fost văzută în apropiere de sala Bataclan din Paris. Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat, la televiziunea naţională, că unul dintre suspecţi arestat sâmbătă, în Molenbeek, regiunea Bruxelles, a fost în Paris, vineri seara. Anterior, poliţia franceză a anunţat că lângă cadavrul unuia dintre atacatori a fost găsit un paşaport sirian, iar autorităţile din Grecia au precizat că posesorul paşaportului a călătorit în luna octombrie prin Grecia. BBC SERVICIUL MONDIAL – 14 noiembrie

__________________________________________________________________________________________

Unul din atacatorii de la sala Bataclan din Paris era din suburbia pariziană Courcouronnes

Autorităţile din Franţa care investighează atacurile coordonate de vineri din Paris, atacuri revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIL), au declarat că 129 de persoane au fost ucise, iar alte 352 au fost rănite. Procurorul Parisului, François Molins, a declarat că atacurile au fost organizate de trei echipe coordonate. Toţi atacatorii au avut asupra lor arme Kalaşnikov şi centuri explozive. De asemenea, atacatorii au folosit două maşini negre, un Seat şi un Polo. Şapte atacatori au fost ucişi, unul dintre ei a fost identificat ca fiind cetăţean francez din suburbiile Parisului, iar poliţia a precizat că acesta le era cunoscut şi avea cazier. „Unul dintre teroriştii de la sala de concerte Bataclan a fost identificat după amprentele degetelor. Este un bărbat născut pe 23 noiembrie 1985 în Courcouronnes, în suburbiile Parisului, cunoscut pentru mai multe infracţiuni comise”, a subliniat François Molins. BBC SERVICIUL MONDIAL – 14 noiembrie

__________________________________________________________________________________________

Atacurile din Paris au fost comise de trei echipe de terorişti, susţine procurorul Parisului

Procurorul Parisului, François Molins, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia după atacurile teroriste de vineri din Paris. 129 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 352 de persoane au fost rănite în urma atacurilor care au vizat o sală de concerte, un stadion de fotbal, restaurante şi baruri, a precizat procurorul Molins. De asemenea, oficialul francez a declarat că atacatorii de la sala de concerte Bataclan au evocat Siria şi Irak, iar primele cercetări sugerează că ar fi fost vorba de trei echipe de terorişti, relatează corespondenţii Reuters. REUTERS – 14 noiembrie

_________________________________________________________________________________________

Seria de atentate teroriste fără precedent, de la Paris şi din regiune, a provocat emoţie şi oroare în întreaga lume

De la Washington la Moscova, de la ONU la NATO, în întreaga Europă, responsabilii au condamnat carnagiul şi au asigurat Franţa de compasiunea, solidaritatea şi sprijinul lor.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, citat de purtătorul său de cuvânt, a denunţat „atacuri teroriste demne de dispreţ” şi a spus că „este alături de guvernul şi de poporul francez”.

Aceste atentate „nu sunt doar un atac împotriva Parisului”, ci „un atac împotriva întregii omeniri şi a valorilor noastre universale”, a declarat preşedintele american Barack Obama în timpul unei alocuţiuni rostite la Casa Albă.

Secretarul de Stat John Kerry a condamnat „actele odioase şi abominabile” care sunt „un atac împotriva omenirii noastre”. „Vom fi în această seară alături de poporul francez”, a declarat el într-un comunicat.

Rusia condamnă „atentatele odioase” şi „asasinatele inumane” şi este gata să acorde „tot ajutorul său în ancheta asupra acestor crime teroriste”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele Vladimir Putin a transmis condoleanţele şi solidaritatea Rusiei preşedintelui François Hollande şi poporului francez, potrivit agenţiei de presă TASS.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, „profund şocat”, şi-a exprimat „deplina solidaritate cu poporul Franţei” într-o postare pe internet.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund şocat” şi a afirmat că „terorismul nu va învinge niciodată democraţia”.

„Urmărim cu durere şi groază evenimentele de la Paris. Europa este alături de Franţa şi de poporul francez”, a postat pe internet şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini.

„Sunt şocat de evenimentele din această seară de la Paris”, a scris premierul britanic David Cameron pe Twitter. „Toate gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către poporul francez”, a spus el.

„Profund şocată” s-a declarat şi cancelara germană Angela Merkel, ale cărei „gânduri se îndreaptă către victimele acestor atacuri, evident teroriste, către apropiaţii acestora şi către toţi locuitorii Parisului”.

Ministrul german al Afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier s-a declarat pe Twitter „oripilat şi bulversat”. „Suntem alături de Franţa!”, a declarat şeful diplomaţiei germane.

Dl. Steinmeier se afla pe Stadionul Naţional al Franţei, în nordul Parisului, alături de preşedintele Hollande, pentru a asista la întâlnirea amicală de fotbal Franţa-Germania. Numeroase persoane au fost ucise în exploziile care au avut loc în sectorul Stadionului Naţional al Franţei.

Italia este „împreună cu fraţii săi francezi împotriva atacului atroce comis împotriva Parisului şi împotriva Europei”, a declarat premierul italian Matteo Renzi pe Twitter. „Europa, lovită în inimă, va şti să reacţioneze în faţa barbariei”, a adăugat dl.Renzi.

Şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy l-a sunat pe premierul francez Manuel Valls pentru a-i face cunoscută „întreaga noastră solidaritate”, potrivit unei surse guvernamentale spaniole.

„Toate acestea confirmă că ne aflăm în faţa unei provocări fără precedent, o provocare de o cruzime enormă”, a declarat ministrul spaniol al Afacerilor externe, Jose Manuel Garcia Margallo.

„Poporul spaniol este consternat şi îngrozit de aceste atentate. Spania este alături de Franţa”, a postat Casa Regală a Spaniei pe Twitter.
Premierul belgian, Charles Michel, a dat asigurări că „Belgia este alături de Franţa”.

Olanda a declarat că „rămâne alături de Franţa”, a declarat şi premierul acestei ţări, Mark Rutte.

„Tristeţe şi furie”, a declarat preşedinrtele polonez Andrzej Duda, în timp ce ministrul bulgar al Afacerilor externe, Daniel Mitov, s-a declarat „şocat de cruzimea şi brutalitatea” atentatelor.

Canada este „solidară cu Franţa”, a asigurat premierul canadian Justin Trudeau.

„Israelul este alături de preşedintele François Hollande şi poporul francez în războiul comun împotriva terorismului”, a declarat şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat într-o declaraţie televizată „cele mai profunde condoleanţe” Franţei şi a solicitat un „consens al comunităţii internaţionale împotriva terorismului”.

„Ţinta atacurilor odioase de la Paris este omenirea întreagă. Turcia condamnă ferm aceste atacuri”, a scris premierul turc Ahmet Davutoglu pe contul său Twitter.

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff s-a declarat „consternată de barbaria teroristă”, iar preşedintele cubanez Raul Castro, într-un mesaj citit la televiziunea de stat, şi-a exprimat „mâhinirea” provocată de aceste atentate.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a exprimat solidaritatea oraşului său. „New-yorkezii au inima frântă văzând cum fratele nostru, Parisul, este lovit încă o dată de acte necugetate de violenţă”, a declarat el. COURRIER INTERNATIONAL (Franţa), 14 noiembrie 2015

ultimele stiri_phixr

Drapelele Uniunii Europene au fost coborâte în bernă la principalele instituţii europene de la Bruxelles

Drapelele Uniunii Europene au fost coborâte în bernă, la principalele instituţii europene de la Bruxelles. Corepondentul RRA, Cerasela Rădulescu, transmite că liderii Uniunii au promis că, la nivel european, se va face tot ceea ce este posibil pentru a susţine Franţa.
Corespondenţă de la Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Suntem solidari cu Franţa, iar lupta împotriva terorismului este a tuturor europenilor, a lumii întregi, spune în această dimineaţă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare adresată preşedintelui Franţei, François Hollande. Tusk aminteşte de reuniunea Grupului G20, ce va avea loc la Antalya, în Turcia, unde Uniunea Europeană va cere un răspuns puternic împotriva terorismului şi a extremismului. Vrem să ne asigurăm că, prin strategia împotriva terorismului în Europa, vom asigura securitatea în lunile care urmează, a mai spus Donald Tusk. Azi-noapte, imediat după atacurile de la Paris, toţi liderii instituţiilor europene şi secretarul general al NATO au reacţionat şi şi-au exprimat susţinerea faţă de Franţa. În Belgia, unde se află sediul instituţiilor europene şi al NATO, nivelul de alertă terorist a rămas deocamdată la trei, din patru, iar autorităţile belgiene spun că recomandă cetăţenilor ca, în locurile aglomerate, să fie vigilenţi. La această oră, premierul belgian, Charles Michel, a convocat Consiliul de securitate al ţării, dat fiind faptul că, potrivit statisticilor oficiale, această ţară are cel mai mare număr de jihadişti plecaţi în Siria şi Irak să lupte împotriva Oranizaţiei Teroriste a Statului Islamic. Radio Romania Actualitati – 14 noiembrie


Organizaţia Statul Islamic revendică atentatele de la Paris

Organizaţia Statul Islamic a revendicat astăzi atentatele care au făcut cel puţin 128 de morţi la Paris, prin internediul unui comunicat publicat pe internet.
„Opt fraţi de-ai noştri purtând centuri explozive şi înarmaţi cu puşti de asalt au vizat locuri alese cu grijă din inima Parisului”, a indicat comunicatul grupării jihadiste.  www.afp.com – 14 noiembrie


Ruşii sunt solidari cu francezii

Alături de multe state ale lumii şi Rusia este solidară cu drama prin care trece poporul francez. Moscova îşi exprimă solidaritatea faţă de victimele masacrului de ieri de la Paris. Locuitorii capitalei ruse aduc buchete de flori şi lumânări la Ambasada Franţei din Moscova. Sute de lumânări au fost aprinse sâmbătă în faţa Ambasadei Franţei din Moscova. Personalităţi, dar și oameni simpli au venit să lase o floare sau un mesaj în cartea de condoleanţe pentru familiile celor ucişi în atentatele de la Paris. Printre cei care au dorit să îşi arate solidaritatea faţă de poporul francez s-au numărat preşedintele rus, Vladimir Putin, premierul rus Dmitri Medvedev, ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov, liderul comuniştilor ruşi Ghennadi Ziuganov, senatori şi deputaţi ruşi. www.russian.rt.com – 14 noiembrie


Statul Islamic a revendicat atacurile de la Paris

Potrivit AFP, gruparea islamistă Statul Islamic a revendicat, în mod oficial, responsabilitatea pentru atentatele din Paris de ieri, atacuri soldate cu uciderea a 127 de persoane. www.breakingnews.com – 14 noiembrie


Franţa: manifestaţii interzise la Paris şi în regiunea pariziană până pe 19 noiembrie

Manifestaţiile pe străzi sunt interzise la Paris şi în regiune până joi 19 noiembrie, la prânz, potrivit unei hotărâri luate de Prefectura Poliţiei din Paris în această dimineaţă după atentatele ucigaşe din capitală.
Această decizie se explică prin faptul că forţele de securitate sunt mobilizate pentru „a asigura securizarea generală a aglomeraţiilor umane” şi „nu pot fi distrase de la această misiune prioritară pentru a asigura securitatea specifică cortegiilor sau adunărilor”, stipuleaază hotărârea semnată de prefectul poliţiei, Michel Cadot. www.afp.com – 14 noiembrie

https://www.youtube.com/watch?v=CeqilRf4mXM

MAE: Precizări de presă – cetăţean român rănit la Paris

Ministerul Afacerilor Externe precizează că un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată.

Ministerul Afacerilor Externe depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor din Franţa se află şi alţi cetăţeni români. RADOR -14 noiembrie


François Hollande acuză organizaţia Statul Islamic că a comis un „act de război”

Astăzi, preşedintele francez François Hollande a acuzat organizaţia Statul Islamic (EI) că se face vinovată de valul de atacuri comise vineri seară la Paris, care au făcut 128 de morţi şi 250 de răniţi.
„Ce s-a întâmplat ieri este un act de război (…) care a fost comis de Daech (acronimul arab al Statului Islamic), organizat din exterior şi cu complici din interiorul Franţei, pe care ancheta urmează să-i identifice”, a declarat la Elysée dl. Hollande. De asemenea, preşedintele a decretat trei zile de doliu naţional şi a anunţat că va vorbi luni în faţa Parlamentului francez. www.afp.com – 14 noiembrie


Ţările din Golf condamnă ferm atentatele „teroriste” de la Paris

Monarhiile arabe din Golf, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au denunţat vehement atentatele „teroriste” din Franţa, Ryad şi Abou Dhabi, propăvăduind o cooperare internaţională pentru a eradica „acest flagel periculos şi distructiv” care ameninţă toate ţările.
„Regatul saudit îşi exprimă vehementa condamnare a acţiunilor şi exploziilor teroriste” care au făcut vineri seară la Paris cel puţin 120 de morţi”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe saudit, transmiţând condoleanţele de la Ryad „guvernului şi poporului Republicii franceze prietene”.
Arabia Saudită reaminteşte „necesitatea, pentru comunitatea internaţională, de a conjuga toate eforturile în scopul de a eradica acest flagel periculos şi distructiv care vizează să destabilizeze toate regiunile lumii”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
La Viena, ministrul saudit al Afacerilor externe, Adel al-Jubeir, a declarat în faţa presei înainte de începerea reuniunii internaţionale asupra Siriei, că atentatele de la Paris constituie „o violare a oricărei etici, oricărei morale şi religii”.
Celelalte monarhii din Golf, care fac parte din coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care luptă împotriva jihadiştilor din organizaţia Statul Islamic (EI) în Siria şi în Irak, au denunţat de asemenea atentatele de la Paris.
Aceste atentate au fost calificate drept „teroriste şi criminale” de către preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Khalifa Ben Zayed Al-Nahyane, care, într-o telegramă, l-a asigurat pe preşedintele François Hollande de „totala solidaritate (a ţării sale) în aceste împrejurări dificile”.
Emiratele Arabe Unite, care s-au dotat în 2014 cu o severă lege antiteroristă şi care au întocmit o listă cu 83 de grupări catalogate drept „teroriste”, precum confreria Fraţii musulmani, gruparea Statul Islamic (EI) şi Al-Qaeda, „nu vor precupeţi niciun efort pentru a înfrunta şi elimina terorismul sub toate formele sale”, a asigurat el.
La rândul său, Kuweitul „va sprijini toate eforturile pe care le va întreprinde Franţa pentru a-şi asigura securitatea şi stabilitatea”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului său de Afaceri Externe, citat de agenţia oficială Kuna.
Şi Qatarul condamnă „atacurile armate şi exploziile” de la Paris care, precizează el într-un comunicat difuzat de agenţia oficială Qna, „sunt contrare tuturor principiilor şi valorilor morale şi umanitare”.
Tot într-un comunicat, Bahreinul se declară „solidar cu Franţa prietenă” după atentatele „oribile” de la Paris „contrare tuturor religiilor şi tuturor valorilor umane”, în timp ce sultanul Qabous din Oman a adresat o telegramă de condoleanţe preşedintelui Hollande.
Secretarul general al Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), Abdellatif al-Zayani, a calificat atentatele de la Paris drept nişte „acţiuni teroriste îngrozitoare”. www.afp.com – 14 noiembrie


Pe lista provizorie cu victime ale atentatelor din Franţa nu există români

Pe lista provizorie cu victime ale atentatelor din Franţa nu sunt români – a declarat, cu puţin timp în urmă, pentru Radio Romania Actualităţi, ministrul de externe Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu: Nu există, până la acest moment, o confirmare oficială cu privire la /…/ s-ar afla printre victimele atentatelor, dar continuăm aceste demersuri. Ambasadr României la Paris este pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă va fi nevoie, inclusiv în cazul acelui cetăţean român, jurnalis la France 24, şi continuăm aceste verificări în aşa fel încât, atât prin contact cu autorităţile centrale pariziene şi franceze competente, dar şi cu autorităţile locale, cât şi cu spitalele pariziene care au primit răniţi. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 14 noiembrie


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de compasiune şi solidaritate cu poporul francez

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis astăzi un mesaj de compasiune şi solidaritate cu poporul francez, în urma atentatelor de aseară, de la Paris. Într-un comunicat Patriarhul Daniel precizează că întrega Biserică se roagă pentru victimele cumplitelor atentate teroriste, pentru famililiile îndoliate şi pentru cei răniţi. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 noiembrie


Cel puţin 153 de morţi în urma atacurilor din Franţa

Potrivit corespondenţilor CNN, cel puţin 153 de persoane au murit în urma producerii a şase atacuri cu armă şi atentate cu bombă în Franţa . În prezent, sala de concerte Bataclan din Paris, unde s-au înregistrat cele mai multe victime, este înconjurată de forţe impresionante de securitate. CNN INTERNATIONAL – 14 noiembrie

Numeroşi lideri intenaţionali şi-au exprimat uimirea, tristeţea şi indignarea, după atentatele de la Paris

Numeroşi lideri intenaţionali şi-au exprimat uimirea, tristeţea şi indignarea, după atentatele comise aseară, la Paris, soldate cu cel puţin 127 morţi – conform ultimelor date. Aproximativ 180 de persoane sunt rănite, dintre care 80 în urgenţă absolută – spun surse din poliţie, citate de France Presse. Mesajele vin din toată lumea – Germania, Italia şi Marea Britanie, Statele Unite, Rusia şi China, Iranul, Arabia Saudită şi Turcia – au transmis condoleanţe şi au condamnat atacurile. Liderii Naţiunilor Unite, Alianţei Nord-Atlantice şi Consiliului European şi-au exprimat de asemenea solidaritatea cu Franţa în lupta contra terorismului. Autorităţile de la Paris au instituit de aseară cod roşu de alertă, la Londra şi la Berlin au fost convocate azi reuniuni de criză. Şi la Bucureşti, premierul interimar Sorin Câmpeanu are, la această oră, o întâlnire cu responsabili din Ministerul de Interne şi din Ministerul de Externe. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 noiembrie


Numărul persoanelor ucise în urma atentatelor de aseară din Franţa a crescut la 127

Agenţia franceză de presă AFP, care citează surse ale Poliţiei, anunţă că bilanţul persoanelor ucise în atentatele de aseară, din Paris, a crescut la 127, iar numărul răniţilor a ajuns la 180, dintre care 80 în stare gravă. www.breakingnews.com – 14 noiembrie


Vaticanul, „bulversat” de un atac la adresa păcii

Vaticanul şi-a exprimat emoţia şi a chemat la „o reacţie decisivă şi solidară” după atentatele care au făcut cel puţin 120 de morţi la Paris, evocând „un atac împotriva păcii şi a întregii omeniri”.
„Suntem bulversaţi de această nouă manifestare a unei nebune violenţe teroriste şi pline de ură, pe care o condamnăm la modul cel mai dur împreună cu Papa şi cu toţi cei care iubesc pacea”, a declarat Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, într-un comunicat.
„Este vorba despre un atac împotriva păcii şi a întregii omeniri care necesită o reacţie decisivă şi solidară din partea noastră, a tuturor, pentru a ne opune propagării urii ucigaşe sub toate formele ei”, a adugat dl. Lombardi.
„Ne rugăm pentru victime şi răniţi şi pentru poporul francez”. www.afp.com – 14 noiembrie


La graniţele Franței au fost desfăşurate forţe suplimentare

Măsura stării de urgenţă conferă autorităţilor statului francez puteri suplimentare în operaţiunile de căutare şi urmărire a indivizilor suspecţi că au participat la atentatele de aseară. Potrivit postului francez de radio RTL, autorităţile franceze au desfăşurat peste 7000 de soldaţi la frontierele statului. www.breakingnews.com – 14 noiembrie


Atentatele de la Paris sunt o „violare” a „oricărei etici, oricărei morale şi religii” (Arabia Saudită)

Ministrul afacerilor externe saudit, Adel al-Jubeir, a condamnat sâmbătă atentatele care au făcut cel puţin 120 de morţi la Paris, apreciind că acestea constituie „o violare a oricărei etici, oricărei morale şi religii”.
„Doresc să transmit condoleanţele noastre guvernului şi poporului francez pentru atacurile teroriste odioase care au avut loc ieri şi care sunt o violare a oricărei etici, oricărei morale şi religii”, a declarat el presei, înaintea unei reuniuni internaţionale asupra Siriei care se va desfăşura la Viena.
Reprezentanţi din aproximativ douăzeci de ţări se vor afla astăzi, la Viena, împreună cu şefii diplomaţiei americane, John Kerry, şi ruse, Serghei Lavrov, pentru a încerca să găsească o soluţie politică la conflictul sirian, pe fondul unor divergenţe vizând în special viitorul preşedintelui Bashar al-Assad.
Martorii unuia dintre atentate, cel de la sala din Bataclan, au auzit atacatorii strigând „Allahu Akbar” şi conexează acţiunea acestora cu intervenţia Franţei în războiul din Siria.
Arabia Saudită, principala putere sunnită, este considerată un actor-cheie pentru o soluţionare a conflictului sirian, în care se înfruntă jihadiştii sunniţi şi forţele alawite şi şiite ale regimului. www.afp.com – 14 noiembrie


Atacurile din Paris – atacuri asupra civilizației (premierul Serbiei)

Prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic, a trimis sâmbătă o telegramă de condoleanțe prim-ministrului Franței, Manuel Valls, după atacurile teroriste din Paris, subliniind că acesta este un atac asupra civilizaţiei. Premierul sârb a spus că este convins că autorităţile statului francez vor reuşi să învingă răul. „Această crimă trebuie să ne determine pe toţi să fim uniți și de neclintit în luarea de măsuri împotriva terorismului, ale căror victime astăzi alături de cetățenii din Franța sunt plânse şi de cetățenii din Serbia și din întreaga lume”, a precizat Vucic și a adăugat că Guvernul Serbiei oferă în această luptă un sprijin sincer și ferm. Vucic a declarat că, deși este dificil să găsească cuvinte de mângâiere pentru familiile și prietenii victimelor actelor de terorism, în numele Guvernului Serbiei și în numele său transmite Guvernului Franței un mesaj de condoleanțe şi de compasiune. www.tanjug.rs – 14 noiembrie


Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, susţine că în spatele atentatelor de la Paris stă gruparea Statul Islamic

Preşedintele Republicii Cecenia, republică autonomă rusă în Caucazul de Nord, Ramzan Kadîrov, susţine că atentatele de la Paris poartă marca reţelei teroriste Stat Islamic, organizaţie care este interzisă pe teritoriul Rusiei. Kadîrov a postat un mesaj cu acest conţinut pe pagina sa de pe Instagram. „În momentul de faţă nimeni nu pune la îndoială faptul că în spatele atentatelor de la Paris stă gruparea Statul Islamic. Este o grupare teroristă internaţională, care ameninţă întreaga umanitate şi întreg globul. În cadrul ISIS au fost instruite zeci de mii de persoane din toate statele lumii. Acest rău trebuie eradicat din rădăcini. În caz contrar, guvernarea teroriştilor, similară cu un flux care se răspândeşte peste tot, se va revărsa peste toate ţările şi oraşele lumii”, a menţionat Ramzam Kadîrov. Liderul cecen a subliniat că preşedintele rus, Vladimir Putin, care înţelege în mod clar ce fel de ameninţare vine din partea ISIS, a demarat împotriva grupărilor teroriste internaţionale o luptă decisivă. Agenţia de presă TASS – 14 noiembrie


Atacurile din Paris au avut loc la zece luni de la tragedia Charlie Hebdo

RADOR (14 noiembrie) – Atacurile din Paris au avut loc la zece luni de la data producerii atacului asupra redacţiei publicaţiei satirice Charlie Hebdo, soldat cu moartea a zece persoane. Potrivit corespondentului BBC la Paris, există multe întrebări la care se aşteaptă răspunsuri. De pildă dacă atacatorii erau cetăţeni francezi şi, dacă acest lucru ar fi adevărat, cum au fost radicalizaţi, înarmaţi şi organizaţi şi de ce nu au fost detectaţi. BBC SERVICIUL MONDIAL – 14 noiembrie

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a transmis condoleanţe poporului francez în urma atacurilor teroriste comise la Paris

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a transmis cele mai sincere condoleanţe poporului francez şi familiilor victimelor atacurilor teroriste comise la Paris. „Vreau să transmit atât familiilor victimelor, precum şi poporului francez cele mai sincere condoleanţe şi regrete în legătură cu seria de atentate monstruoase produse la Paris. Liderul rus a transmis cuvinte de solidaritate omologului său francez, François Hollande, şi poporului Franţei, şi exprimă întreaga solidaritate a poporului rus cu poporul francez”, relatează Administraţia prezidenţială de la Kremlin. Potrivit comuncatului remis de Kremlin: „Rusia condamnă cu fermitate aceste asasinate inumane şi este dispusă să acorde tot sprijinul necesar ce se impune în investigarea acestor crime teroriste”.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a catalogat luarea de ostatici şi atentatele teroriste, produse la Paris, de-a dreptul monstruoase. Purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Rusia împărtăşeşte durerea Franţei. „Rusia este alături de autorităţile din Franţa şi de poporul francez!”. Instituţia a subliniat că: „În aceste momente dificile, Rusia este alături de autorităţile din Franţa şi de poporul francez!”. Maria Zaharova a mai declarat: „Citesc informaţii cumplite despre ceea ce s-a petrecut la Paris, despre numărul mare de victime, care este în creştere, despre explozii şi atacuri armate. Capturarea ostaticilor într-un teatru, despre care anunţa presa, este de-a dreptul monstruoasă. Parizieni, Franţa, suntem alăturui de voi, rezistaţi! Durerea voastră este şi durerea noastră!”. www.ntv.ru – 14 noiembrie


Viktor Orbán a transmis condoleanţe apropiaţilor victimelor atentatelor din Paris

Premierul Viktor Orbán a transmis sincere condoleanţe apropiaţilor victimelor decedate în atacurile teroriste din Paris şi tuturor cetăţenilor Franţei – a comunicat Ministerul ungar pentru Afaceri Externe şi Relaţii Economice Internaţionale, sâmbătă în zori, agenţiei de presă MTI. Ungaria a asigurat Franţa de solidaritatea sa şi în privinţa faptului că cetăţenii ungari sunt alături de francezi, în aceste ore extraordinare – a precizat premierul în urma atentatelor de vineri seara. MTI – 14 noiembrie


Mai multe clădiri din lume au fost luminate în culorile drapelului francez, în semn de solidaritate

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a transmis condoleanţe statului francez şi i-a comunicat preşedintelui Hollande că este pregătit să intensifice cooperarea împotriva terorismului. Rusia a condamnat atacurile pe care le-a calificat drept „crime inumane”. Câteva dintre cele mai cunoscute clădiri din lume, inclusiv clădirea World Trade Center din New York şi Tower Bridge din Londra au fost luminate în culorile drapelului francez, în semn de solidaritate, relatează corespondenţii BBC. BBC SERVICIUL MONDIAL – 14 noiembrie


Liderii mondiali condamnă atacurile din Paris.

Liderii mondiali au condamnat vărsarea de sânge din Paris. Preşedintele Obama a declarat că atacurile au fost încercări odioase de a teroriza populţia civilă şi a menţionat că „nu ştim încă toate detaliile referitoare la ce s-a întâmplat. Am luat legătura cu oficialii francezi pentru a le comunica profundele noastre regrete familiilor celor ucişi şi să le prezentăm compasiunea noastră celor răniţi. Le-am oferit sprijinul nostru total”. BBC SERVICIUL MONDIAL – 14 noiembrie