2015. november 19

Klaus Iohannis államfő kitűntetett két szlovák háborús veteránt

A közép-szlovákiai Zólyom város kiemelkedő építményében, a Zolyóm kastélyban tartott ünnepség keretében Klaus Iohannis államfő kitűntetett két szlovák háborús veteránt, akik 1944-ben és 1945-ben a román katonákkal együtt küzdöttek Csehszlovákia felszabaditásáért. Az államfő kifejezésre juttatta a románok elismerését azért az odaadásért és gondviselésért, amelyről a szlovák hatóságok, állampolgárok és háborús veteránok tettek tanubizonyságot a 70 évvel ezelőtt a fronton elesett román katonák emlékének megtisztelésében. Ez alkalommal Klaus Iohannis államfő virágkoszorút helyezett el a zólyomi Román Katonai Temetőben, amely a második világháborúban Csehszlovákia felszabaditásáért küzdő, a harcmezőn elesett11 ezer román katona sirhelye lett. E ceremónián Szlovákia elnöke is részt vett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Cioloş-kormány első ülése

Az új kormány első, csütörtöki ülésén Dacian Cioloş miniszterelnök felkérte Anca Dragu Paliu pénzügyminisztert, hogy kezdje meg a tárgyalásokat  a többi miniszterrel a jövő évi költségvetés tervezetének mielőbbi előkészitéséért. A téli időszakra való felkészülés érdekében Petre Tobă belügyminisztert és Dan Costescu szállitásügyi miniszter arra kérte, hogy  ez irányban készitsenek egy rövid beszámolt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Kisinyóvban a szocialista képviselők előrehozott választásokat követeltek

Kisinyóvban a szocialista képviselők elzárták a parlament tribűnjét és kezükben előrehozott választások megszervezését követelő plakátokat tartottak. A képviselők további követeléseik között szerepelt az egészségügyi- és a társadalomvédelmi miniszterek meghallgatása. A tribünt azt követően tették szabaddá a szocialisták, hogy Adrian Candu parlamenti elnök készséget tanusitott arra, hogy tárgyaljon velük. A szocialisták pártja már több ideje kéri egyes tisztségviselők: az Országos Korrupcióellenes Központ  elnökének, a főügyésznek és a Központi Választási Bizottság elnökének lemondását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete egy közösségi portálon beszélgetett a román állampolgárokkal

Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete a facebook közösségi portálon beszélgetett a román állampolgárokkal. A beszélgetés során a nagykövet kihangsúlyozta: „Az Egyesült Államok továbbra is erős szövetségese, partnere és barátja marad Romániának”. „Stratégiai partneri minőségünkben erős és egészséges, fenntartható gazdasági növekedést elkönyvelő Romániát óhajtunk”, mondotta a nagykövet, hozzáfűzve: „Ahhoz, hogy újabb amerikai beruházók jöjjenek Romániába, szükség van az új kormány által  a korrupció elleni küzdelem és az üzleti szféra javitása terén tett vállalás teljesitésére. A románok amerikai vizummentességgel kapcsolatos kérdésére Hans Klemm azt válaszolta, hogy az Obama-adminisztráció erőfeszitést tesz a törvény módositásáért, „de az eljárás hosszadalmas és bonyolult”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Rozalia Gănciulescu